Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колико ће вас овог лета коштати сладолед у Црној Гори?

Bookmark and Share

14.05.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

У Црној Гори ће од 1. јула бити значајно повећане акцизе на дуванске производе, алкохолна пића, а биће уведена и акциза на сладолед и производе од шећера и какаоа.

Илустрација - интернет странице
Илустрација - интернет странице

То се предвиђа Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама који је утврдила влада у четвртак "ради сузбијања негативних ефеката које употреба дуванских производа, алкохолних пића и производа са додатком шећера имају на здравље грађана", саопштено је из владе.

Изменама се предлаже повећање акцизе за фино резани дуван са 45 евра по килограму на 55 евра, за други дуван за пушење са 25 евра на 35 евра по килограму, а за несагоревајући дуван, за који се акциза плаћа по килограму нето масе, предлаже се повећање на 70 одсто минималне акцизе.

Предложеним законом планирано је повећање акцизе на газирана пића са 25 на 35 евра по хектолитру и увођење акцизе на производе од шећера, какао и сладолед која би се плаћала у износу од 0,6 евра по килограму.

Планирано је повећање висине акцизе на пиво са пет на седам евра по запреминском садржају алкохола на хектолитар пива, као и на пенушава вина са 35 на 40 евра по хектолитру, те увођење акцизе на остала непенушава ферментисана пића од 35 евра по хектолитру.

Повећањем акцизе на дуван и дуванске производе и увођењем новог акцизног производа дошло би до повећања прихода буџета за око 16,8 милиона евра.

Коментара: 0


#   туризам   акцизе   шећер   угоститељство   летовање   Црна Гора   економија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима