Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koliko će vas ovog leta koštati sladoled u Crnoj Gori?

Bookmark and Share

14.05.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

U Crnoj Gori će od 1. jula biti značajno povećane akcize na duvanske proizvode, alkoholna pića, a biće uvedena i akciza na sladoled i proizvode od šećera i kakaoa.

Ilustracija - internet stranice
Ilustracija - internet stranice

To se predviđa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je utvrdila vlada u četvrtak "radi suzbijanja negativnih efekata koje upotreba duvanskih proizvoda, alkoholnih pića i proizvoda sa dodatkom šećera imaju na zdravlje građana", saopšteno je iz vlade.

Izmenama se predlaže povećanje akcize za fino rezani duvan sa 45 evra po kilogramu na 55 evra, za drugi duvan za pušenje sa 25 evra na 35 evra po kilogramu, a za nesagorevajući duvan, za koji se akciza plaća po kilogramu neto mase, predlaže se povećanje na 70 odsto minimalne akcize.

Predloženim zakonom planirano je povećanje akcize na gazirana pića sa 25 na 35 evra po hektolitru i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakao i sladoled koja bi se plaćala u iznosu od 0,6 evra po kilogramu.

Planirano je povećanje visine akcize na pivo sa pet na sedam evra po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, kao i na penušava vina sa 35 na 40 evra po hektolitru, te uvođenje akcize na ostala nepenušava fermentisana pića od 35 evra po hektolitru.

Povećanjem akcize na duvan i duvanske proizvode i uvođenjem novog akciznog proizvoda došlo bi do povećanja prihoda budžeta za oko 16,8 miliona evra.

Komentara: 0


#   turizam   akcize   šećer   ugostiteljstvo   letovanje   Crna Gora   ekonomija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima