Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковчани граде прву хидроелектрану после 111 година

rssBookmark and Share

Лесковац 21.01.2014. извор: ЈугМедиа

На Рупској реци изнад Грделице гради се прва хидроелектрана у лесковачком крају после 111 година, а инвеститор је лесковачки бизнисмен Бранислав Пешић Бане из Кумарева.

Лесковчани граде прву хидроелектрану после 111 година

У сливу кањона Вучјанке у Вучју је пре 111 година саграђена прва хидроелектрана у Лесковцу и друга у Србији, у којој се још производи струја.

У овај посао упустио се лесковачки бизнисмен Бранислав Пешић и његова фирма Power B.M.M, који је и власник предузећа “Бане комерц” из Кумарева.

“Некако сам увек пионир у пословима. Први сам имао гринфилд инвестицију када сам 2003. године на ледини у родном селу изградио фабрику и запослио првих 70 радника”, прави упоређење Пешић, који је и члан Савета за развој Лесковца.

За хидроелктрану од 1,3 мегавата добио је рање све непоходне републичке и градске сагласности и дозволе. Инвестиција је вредна 2,3 милиона евра, а банкарски кредит је обезбеђен путем пројкета.

“Радови су започети јуна прошле и биће завршени маја ове године” наводи Пешић.

Сувласник у хидроелектрани је Бојан Миловановић из Крагујевца а извођач радова Водопривредно предузеће Ћуприја из Ћуприје.

У лесковачком крају требало би да буде изграђено још седам електрана, 4 у сливу Ветернице и 3 у сливу Јужне Мораве. Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине упутило је јавни позив за иневститоре, који се завршава  28. фебруара.

Коментара: 0


#   Лесковац   Вучје   Бранислав Пешић   хидроелектрана   енергетика   Power B.M.M   Бане комерц   Рупска река   Грделица   јавни позив
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима