Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"ЗДРАВА ВОДА ИЛИ КИЛОВАТИ" Грделичани на протесту против градње нове хидроелектране

rssBookmark and Share

Рупска река 25.08.2015. М.И. Блиц, Јужна Србија Инфо

Око две стотине Грделичана протестовало је данас због најава о градњи још једне мини хидроелектране на Рупској реци, одакле се 15.000 становника снабдева водом за пиће, али и због исушеног корита те реке.

Фото: М.Ивановић
Фото: М.Ивановић

Протест је одржан у центру вароши Грделица у организацији Удружења „Рупска река“, чији су представници рекли да је власник већ постојеће хидроелектране цевима преусмерио воду, те да је корито реке остало потпуно суво у дужину од око 9 километара.
 
„Уништен је сав биљни и животињски свет на том потезу, као и око 40 хектара шуме и растиња око хидроелектране. Направљена је еколошка катастрофа великих размера. Сада најављују градњу још једне еклектране 300 до 400 метара изнад нашег водозахвата, што им нећемо дозволити“, казао је председник удружења Срђан Јовић.
 
Миливоје Ђорђевић из тог дружења је подсетио је да Грделичани имају проблема с водом од од јануара 2014. године, када је почела с радом мини хидроелектрана, те да воду за пиће пије увек са страхом.
 
„Они су уништили и такозвану рибљу стазу, минимум воде потребан у кориту за преживљавање риба. Најлонима су направили бај-пас како вода не би отицала у корито“, казао је.
 
Рупска река једна је од три најчистијих у Србији и у њој успева црвена пастрмка. Извире на три места на подручју Грделице и Власотинца. Једно од њих је локација на којој расте заштићена ендемска врста.
 
За разлику од прошле, у Грделици ове године није било несташице воде за пиће, али њени становници кажу да се променио укус воде.

„Вода је променила укус и често је мутна, а овде смо јер смо чули да се спрема градња још једне електране“, рекле су „Блицу“ Грделичанке Босиљка Милошевић и Миљана Михајловић.

Коментара: 0


#   екологија   вода   протест   хидроелектрана   Рупска река   Грделица   изградња   Срђан Јовић   загађење   Миливоје Ђорђевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима