Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"ZDRAVA VODA ILI KILOVATI" Grdeličani na protestu protiv gradnje nove hidroelektrane

rssBookmark and Share

Rupska reka 25.08.2015. M.I. Blic, Južna Srbija Info

Oko dve stotine Grdeličana protestovalo je danas zbog najava o gradnji još jedne mini hidroelektrane na Rupskoj reci, odakle se 15.000 stanovnika snabdeva vodom za piće, ali i zbog isušenog korita te reke.

Foto: M.Ivanović
Foto: M.Ivanović

Protest je održan u centru varoši Grdelica u organizaciji Udruženja „Rupska reka“, čiji su predstavnici rekli da je vlasnik već postojeće hidroelektrane cevima preusmerio vodu, te da je korito reke ostalo potpuno suvo u dužinu od oko 9 kilometara.
 
„Uništen je sav biljni i životinjski svet na tom potezu, kao i oko 40 hektara šume i rastinja oko hidroelektrane. Napravljena je ekološka katastrofa velikih razmera. Sada najavljuju gradnju još jedne eklektrane 300 do 400 metara iznad našeg vodozahvata, što im nećemo dozvoliti“, kazao je predsednik udruženja Srđan Jović.
 
Milivoje Đorđević iz tog druženja je podsetio je da Grdeličani imaju problema s vodom od od januara 2014. godine, kada je počela s radom mini hidroelektrana, te da vodu za piće pije uvek sa strahom.
 
„Oni su uništili i takozvanu riblju stazu, minimum vode potreban u koritu za preživljavanje riba. Najlonima su napravili baj-pas kako voda ne bi oticala u korito“, kazao je.
 
Rupska reka jedna je od tri najčistijih u Srbiji i u njoj uspeva crvena pastrmka. Izvire na tri mesta na području Grdelice i Vlasotinca. Jedno od njih je lokacija na kojoj raste zaštićena endemska vrsta.
 
Za razliku od prošle, u Grdelici ove godine nije bilo nestašice vode za piće, ali njeni stanovnici kažu da se promenio ukus vode.

„Voda je promenila ukus i često je mutna, a ovde smo jer smo čuli da se sprema gradnja još jedne elektrane“, rekle su „Blicu“ Grdeličanke Bosiljka Milošević i Miljana Mihajlović.

Komentara: 0


#   ekologija   voda   protest   hidroelektrana   Rupska reka   Grdelica   izgradnja   Srđan Jović   zagađenje   Milivoje Đorđević
@


 


[ Dodaj komentar ]