Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловић: Неће бити рестрикција ни поскупљења струје

Bookmark and Share

20.09.2022. РТС, Танјуг

Неће бити рестрикција електричне енергије и о томе не размишљамо, поручила је министарка Зорана Михајловић након потписивања Меморандума о разумевању у оквиру пројекта "Обновљиви извори енергије округа у Србији – фаза 1". Истакла је и да се препоруке за смањење потрошње не односе на школе, вртиће и болнице.

Михајловић: Неће бити рестрикција ни поскупљења струје

Како је навела министарка, све што је Влада Србије до сада урадила, а посебно од почетка ове године, довољна је основа да можемо да имамо довољно електричне енергије.

"Оно што ја стално говорим и зашто смо инсистирали на мерама штедње, јесте да покушамо да смањимо потрошњу да не бисмо толики новац давали на увоз електричне енергије. Све што нам треба ми ћемо увести од електричне енергије, увозили смо до 4 до 11 одсто летос, додуше ових дана имали смо ветар па смо успели да произведемо неких 4 до 7 посто наше потрошње, па смо чак успели нешто мало и да извеземо, али суштински ми ћемо сигурно увозити електричну енергију током зиме и свесни смо да ће та цена да буде висока, и то је једини разлог што молимо за штедњу. Не да бисмо избегли рестрикције, већ да бисмо мање новца платили", објаснила је министарка.

Додала је да нова поскупљења нису у плану, ни за домаћинства ни за привреду.

"Ми већ сада имамо и цене електричне енергије и за домаћинства и за привреду које су много ниже него што су у Европи, али такво је стање, у кризи смо и наша једина брига јесте да обезбедимо довољне количине енергије. Обезбедили смо довољно мазута, довољно нафте и нафтних деривата, имамо довољне количине гаса, у оба складишту тај гас несметано иде Балканским током, а што се тиче електричне енергије већински део се производи овде а оно што не може, то се увози", казала је министарка.

Поновила је да је Србија урадила све што је могла да створи своју базу, уз опаску да кад су велике кризе у свету и када ситуација не зависи потпуно од нас "увек може да се деси неки делић на који нисмо могли да рачунамо"

"Ми смо негде са својим кризним плановима и на непредвиђене ситуације спремни. У том случају, имамо довољно мазута и у робним резервама и сваки град ће добити довољно мазута да могу грађани да се греју", рекла је министарка.

"Препоруке за смањење потрошње не односе се на школе, вртиће и болнице"

Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић демантовала је поједине медијске наводе о томе да ће школама бити наложено да температура у учионицама буде 20 степени, рекавши да се препоруке Министарства не односе на школе, вртиће и болнице, саопштило је ресорно министарство.

"Што се тиче штедње, често се чује да је Министарство рударства и енергетике наложило да се смањи температура грејања у школама и вртићима. То није тачно и демантујем такве наводе. Препоруке смо дали јавним предузећима, државној управи, локалним самоуправама, државним институцијама. Предложене препоруке за смањење потрошње електричне и топлотне енергије никада нису обухватале школе, вртиће и болнице, то су установе које су изузете из свих препорука", рекла је Михајловићева у Крагујевцу, одговарајући на питања новинара.

Указала је да су Министарству до сада план штедње доставиле 73 локалне самоуправе, 29 јавних предузећа, 18 државних институција и да очекује до првог октобра да списак буде комплетан.


#   струја   Зорана Михајловић   електрична енергија   Министарство рударства и енергетике
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима