Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непријављени радници, кршење права породиља: Ово је слика радничких права на југу Србије

rssBookmark and Share

Ниш 09.09.2019. Бета, Јужна Србија Инфо

У првој половини ове године инспектори Одељења инспекције рада Ниш обавили су 2.353 надзора и затекли су 364 лица у раду "на црно"

fah
fah

Подаци Министарства за рад показују да су послодавци, одмах након извршених надзора, са 325 лица закључили уговоре о раду на неодређено време и пријавили их на обавезно социјално осигурање, преноси агенција Бета.

„Највише лица у раду ‘на црно’, њих 96, затечено је у делатности смештаја и исхране, од којих је одмах након надзора 81 лице пријављено на обавезно социјално осигурање. У делатности грађевинарства затечена су 72 лица од којих је одмах након надзора 68 лица пријављено на обавезно социјално осигурање“, навели су у Министарству за рад.

Према подацима Министарства за рад, инспектори су раднике без уговора о раду затицали и у фирмама које се баве превозом, производњом прехрамбених производа и производњом текстила, коже и обуће.

Инспектори за рад у Нишу су у првих шест месеци ове године у области радних односа и безбедности и здравља на раду поднели 206 захтева за покретање прекршајног поступка, а судије за прекршаје су на основу тих захтева изрекли послодавцима новчане казне у износу од 4.507.000 динара.

Објављена црна листа послодаваца који крше права трудница и породиља

Осам послодаваца је током августа прекршило права трудница или породиља и тако заузело место нацрној листи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а коју је објавио Центар за маме.

На овој листи прошлог месеца су се нашле углавном трговине и то: "Хронос компјутерс", радња за одржавање и поправку рачунара из Врања, трговина "Стилос" из Новог Сада, затим трговина на мало деловима и опремом за моторна возила ПД "Уникомерц филтер" из Прокупља. Следећа на списку је новосадска трговина на мало сатовима и накитом "Бомар", а ту је и ТДЦ из истог града, затим трговина YOU MAK из Житорађе. На листи је и мотел "Солеј" из Александровца, као и копаоничка трговина "Мис ју".

У највећем броју случајева труднице и породиље су добиле отказ или им није продужен уговор о раду.

Наведене фирме су на листу доспеле после пријаве кршења права Инспекцији рада и пошто су инспектори утврдили да постоји прекршај.

Министарство за рад је под слоганом "Имаш избор. Пријави", пре нешто више од месец дана позвало труднице и породиље које сматрају да су им права угрожена да послодавце пријаве на бесплатни број телефона.Инспектори по пријави излазе на терен и ако буде основа биће кажњени и њихова имена се објављују на посебном делу сајта.

Пријаве су анонимне и Инспекција не помиње имена оних који пријављују, а особа која пријави има право да добије повратну информацију о раду Инспекције.

Коментара: 0


#   Ниш   Врање   Прокупље   Житорађа   радници   инспекција   рад на црно   Министарство рада
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима