Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neprijavljeni radnici, kršenje prava porodilja: Ovo je slika radničkih prava na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Niš 09.09.2019. Beta, Južna Srbija Info

U prvoj polovini ove godine inspektori Odeljenja inspekcije rada Niš obavili su 2.353 nadzora i zatekli su 364 lica u radu "na crno"

fah
fah

Podaci Ministarstva za rad pokazuju da su poslodavci, odmah nakon izvršenih nadzora, sa 325 lica zaključili ugovore o radu na neodređeno vreme i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje, prenosi agencija Beta.

„Najviše lica u radu ‘na crno’, njih 96, zatečeno je u delatnosti smeštaja i ishrane, od kojih je odmah nakon nadzora 81 lice prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje. U delatnosti građevinarstva zatečena su 72 lica od kojih je odmah nakon nadzora 68 lica prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje“, naveli su u Ministarstvu za rad.

Prema podacima Ministarstva za rad, inspektori su radnike bez ugovora o radu zaticali i u firmama koje se bave prevozom, proizvodnjom prehrambenih proizvoda i proizvodnjom tekstila, kože i obuće.

Inspektori za rad u Nišu su u prvih šest meseci ove godine u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu podneli 206 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a sudije za prekršaje su na osnovu tih zahteva izrekli poslodavcima novčane kazne u iznosu od 4.507.000 dinara.

Objavljena crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja

Osam poslodavaca je tokom avgusta prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako zauzelo mesto nacrnoj listi Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koju je objavio Centar za mame.

Na ovoj listi prošlog meseca su se našle uglavnom trgovine i to: "Hronos kompjuters", radnja za održavanje i popravku računara iz Vranja, trgovina "Stilos" iz Novog Sada, zatim trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila PD "Unikomerc filter" iz Prokuplja. Sledeća na spisku je novosadska trgovina na malo satovima i nakitom "Bomar", a tu je i TDC iz istog grada, zatim trgovina YOU MAK iz Žitorađe. Na listi je i motel "Solej" iz Aleksandrovca, kao i kopaonička trgovina "Mis ju".

U najvećem broju slučajeva trudnice i porodilje su dobile otkaz ili im nije produžen ugovor o radu.

Navedene firme su na listu dospele posle prijave kršenja prava Inspekciji rada i pošto su inspektori utvrdili da postoji prekršaj.

Ministarstvo za rad je pod sloganom "Imaš izbor. Prijavi", pre nešto više od mesec dana pozvalo trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona.Inspektori po prijavi izlaze na teren i ako bude osnova biće kažnjeni i njihova imena se objavljuju na posebnom delu sajta.

Prijave su anonimne i Inspekcija ne pominje imena onih koji prijavljuju, a osoba koja prijavi ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu Inspekcije.

Komentara: 0


#   Niš   Vranje   Prokuplje   Žitorađa   radnici   inspekcija   rad na crno   Ministarstvo rada
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima