Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Незапосленост главни изазов

rssBookmark and Share

Врање 26.07.2012. Аutor : V.Ristić |

Сваки трећи мештанин у општини Пчињског округа је без посла, отуда је побољшање стандарда грађана и оживљавање привреде приоритет у наредном периоду, заједнички је закључак који је са новоизабраним председницима општина овог округа одржао начелник округа Будимир Михајловић.

Незапосленост главни изазов

У индустријској зони у Владичином Хану већина предузећа је у стечају. Председник општине Владичин Хан Горан Младеновић каже да ће затражити да се, тамо где је могуће, процес оживљавања привреде „приведе намени“ и затражи помоћ Владе Србије.

По развојним резултатима Врање и Сурдулица предњаче у односу на остале општине овог округа, у коме се као девастирана подручја третирају Босилеград и Трговиште. Мања је стопа незапослености, више је успешних привредних предузећа, али и ту има много посла.

Председник Скупштине града Врања Дејан Тричковић каже да је основни циљ привредни развој, нова радна места и смањење трошкова.

- У неразвијеним општинама стопа незапослености је и до педесет одсто. У Трговишту, градским буџетом може да се финансира изградња једног регионалног пута.

- Одређене позиције буџета, који је усвојен децембра, до 31. маја су потрошене - навео је председник општине Трговиште Радослав Јордановић.

У Бујановцу добро функционише нова, мултиетничка албанско-српска коалиција, која се суочила са низом проблема пре свега у функционисању јавних предузећа и великим наслеђеним дуговањима.

- Приоритет је привредни развој, развој инфраструктуре и укључивање Албанаца у државне структуре - истакао је Нагип Арифи, председник општине Бујановац.

У Пчињском округу је 29.000 незапослених. Предуслов за привлачење инвестиција је инфраструктура. Стога Будимир Михајловић, начелник Пчињског округа, каже да су приоритети довођење гасовода од Лесковца према југу Србије, завршетак пута и Коридора 10, од Врања до границе са Македонијом.

Све скупштине су конституисане, а у току су именовања директора јавних предузећа. У Врању СПС има новог коалиционог партнера - СНС, уместо ДС и УРС. На функцијама председника општина остали су Новица Тонечв (СПС) у Сурдулици, Владимир Захаријев (ДСС) у Босилеграду и Рагми Мустафа (ДПА) у Прешеву.


#   Врање   Бујановац   Босилеград   Владичин Хан   Сурдулица   Трговиште   Горан Младеновић   Дејан Тричковић   Пчињски округ   Радослав Јордановић   Нагип Арифи   незапосленост   Будимир Михајловић   председник општине   Владимир Захаријев   радна места   Рагми Мустафа   1. мај
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима