Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nezaposlenost glavni izazov

rssBookmark and Share

Vranje 26.07.2012. Autor : V.Ristić |

Svaki treći meštanin u opštini Pčinjskog okruga je bez posla, otuda je poboljšanje standarda građana i oživljavanje privrede prioritet u narednom periodu, zajednički je zaključak koji je sa novoizabranim predsednicima opština ovog okruga održao načelnik okruga Budimir Mihajlović.

Nezaposlenost glavni izazov

U industrijskoj zoni u Vladičinom Hanu većina preduzeća je u stečaju. Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović kaže da će zatražiti da se, tamo gde je moguće, proces oživljavanja privrede „privede nameni“ i zatraži pomoć Vlade Srbije.

Po razvojnim rezultatima Vranje i Surdulica prednjače u odnosu na ostale opštine ovog okruga, u kome se kao devastirana područja tretiraju Bosilegrad i Trgovište. Manja je stopa nezaposlenosti, više je uspešnih privrednih preduzeća, ali i tu ima mnogo posla.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković kaže da je osnovni cilj privredni razvoj, nova radna mesta i smanjenje troškova.

- U nerazvijenim opštinama stopa nezaposlenosti je i do pedeset odsto. U Trgovištu, gradskim budžetom može da se finansira izgradnja jednog regionalnog puta.

- Određene pozicije budžeta, koji je usvojen decembra, do 31. maja su potrošene - naveo je predsednik opštine Trgovište Radoslav Jordanović.

U Bujanovcu dobro funkcioniše nova, multietnička albansko-srpska koalicija, koja se suočila sa nizom problema pre svega u funkcionisanju javnih preduzeća i velikim nasleđenim dugovanjima.

- Prioritet je privredni razvoj, razvoj infrastrukture i uključivanje Albanaca u državne strukture - istakao je Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac.

U Pčinjskom okrugu je 29.000 nezaposlenih. Preduslov za privlačenje investicija je infrastruktura. Stoga Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, kaže da su prioriteti dovođenje gasovoda od Leskovca prema jugu Srbije, završetak puta i Koridora 10, od Vranja do granice sa Makedonijom.

Sve skupštine su konstituisane, a u toku su imenovanja direktora javnih preduzeća. U Vranju SPS ima novog koalicionog partnera - SNS, umesto DS i URS. Na funkcijama predsednika opština ostali su Novica Tonečv (SPS) u Surdulici, Vladimir Zaharijev (DSS) u Bosilegradu i Ragmi Mustafa (DPA) u Preševu.

Komentara: 0


#   Vranje   Bujanovac   Bosilegrad   Vladičin Han   Surdulica   Trgovište   Goran Mladenović   Dejan Tričković   Pčinjski okrug   Radoslav Jordanović   Nagip Arifi   nezaposlenost   Budimir Mihajlović   predsednik opštine   Vladimir Zaharijev   radna mesta   Ragmi Mustafa   1. maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima