Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлија који је продао фирму за 165 милиона објаснио шта је бизнис

rssBookmark and Share

Ниш 14.08.2018. BIZLife

Никола Божиновић је оснивач и извршни директор компаније Frame, enterprise clouд платформе, која је пре неколико дана продата за чак 165 милиона долара америчкој софтверској clouд компанији Nutanix.

Никола Божиновић
Никола Божиновић

Када смо га питали за неки савет за бизнис, он нам је све ово “у цугу” одговорио.

“Овде је присутан страх од неуспеха. Ми то имамо као неку карактеристику пословања, рад на “сигурицу”. Нешто типа: “што да пробам кад може да пропадне”. Овде ( у САД) се и неуспех поштује и некад чак и слави, док год је постојао максималан труд и поштен приступ послу. Неке од највећих лекција долазе из неуспеха, али је потребна и здрава доза рефлексије (анализе шта се заправо догодило).

Можда најбитнија разлика између Србије и САД је у томе што ће вам у Америци многи људи помоћи без очекивања да имају било какву корист од тога. То се овде зове “паи ит форвард” принцип и један је од основних принципа функионисања овог система. Ја сам из Србије отишао пре 18 година, али ми се чини да често влада принцип “а где сам ту ја”. Послови се виде као шанса да се “угради проценат”, што би рекао Рамбо Амадеус. Уместо у развој производа и бизниса, пуно времена се проведе на кафи, ручковима и вечерама где се тражи контакт са “утицајним” играчима. И онда пуно људи чека да “забоде” неки деал живота, уместо да гради бизнис кроз брзе итерације и јасне метрике. У Силицијумској долини тога генерално нема. Свако је посвећен развоју неке реалне идеје, која заиста ствара вредност. Ја бих волео да Фраме постави стандарде за то како ствари могу да се ураде на исправан начин. Мој лични циљ је да пренесем колико год је могуће тог духа у Србију, пре свега млађој генерацији која је отворена да промени свој начин размишљања и брже покрене земљу напред.

Када се промени та култура пословања о којој сам сада причао, ствари ће доћи саме од себе. Када сви људи схвате да није најбољи бизнис да чекају на државни посао по партијској линији, или да се обогате на неком пројекту који је мутан… Сви који послују било шта са иностранством, макар радили најпростије послове преко Интернета за почетак, ће имати највећи бенефит од додира са том њиховом културом. Велики је проблем и одлазак младих људи из Србије. Знам да се о томе доста прича и да има добре воље да се то реши, али за сада нема неке значајне промене тог тренда. Ми бисмо да то преокренемо, и да из света доведемо људе у Србију, прво оне нашег порекла, али и праве странце.”

BIZLife

Коментара: 2


#   Ниш   САД   ИТ   Рамбо Амадеус   Никола Божиновић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Петар, 04.11.2018.:
    Објаснио

  • (+) (-)

    LudiMilojko, 14.11.2019.:
    Koj ovo lazov,svako ko je upucen zna.U Srbiji se koriste firme za pranje novca za druge iz inostrastvo.On sto je oprao novac nekom i dobio svojih 10% nek bude srecan.Ali da laze i sere okolo je vrh.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима