Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић на свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 07.03.2022. Јужна Србија Инфо

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу, којом приликом је истакао да је то 23. турска фабрика у Србији, као и да држава својом одговорном политиком и озбиљним приступом може да привуче још инвеститора из те земље.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл
Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је по доласку у Лесковац одржао састанак са руководством компаније Еренли, која је у овај погон инвестирала 16,6 милиона евра, док би до краја инвестиционог циклуса 2025. године у фабрици требало да буде запослено 338 радника.

Председник је захвалио турским инвеститорима и нагласио да политичка и економска сарадња Србије и Турске иду узлазном линијом, те да субвенције државе страним инвеститорима омогућавају отварање нових радних места и останак младих људи у Србији.

"Верујем да ћемо успети да обезбедимо стабилност, сигурност за све њих. Важно је да Лесковчани знају да ово није крај, да ћемо имати још улагања", поручио је председник Вучић и додао да ће извоз компаније Еренли на бројна инострана тржишта, стабилно доприностити расту бруто друштвеног производа Србије.

Председник је посебно нагласио да је трговинска размена између Србије и Турске удесетостручена у последњих 10 година, изразивши уверење да ће се наставити тренд раста у привлачењу нових инвеститора.

Председник се посебно осврнуо на тренутне изузетно тешке опште услове пословања, насталих услед рекордних цена нафте и гаса, због чега су скочиле цене свих сировина, нагласивши да се држава на одговоран начин бави насталом ситуацијом и да грађани могу да буду мирни.

„Морамо да будемо вредни и истрајни, да сачувамо стабилност и пуну снабдевеност“, истакао је председник и додао да ће држава додатно настојати да ради на новим улагањима и на још већем смањењу незапослености.

Амбасадор Турске у Србији, Хами Аксој, истакао је да турске инвестиције у Србији расту јер држава нуди бројне субвенције страним улагачима и додао да је вредност турских улагања у Србији 300 милиона долара, те да је уверен да ће велики број турских компанија наставити да улаже у Србији.

Иначе, планирано је да производња у компанији Еренли, која се бави производњом система за циркулацију течности у аутомобилској индустрији, почне за три месеца и да у целости буде намењена извозу у Италију, Немачку, Шпанију, Португал, док би годишњи приход требало да буде око 25 милиона евра.


#   Лесковац   Александар Вучић   Турска   Ернели фабрика
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима