Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова правила за унос и износ новца у земље Европске уније

Bookmark and Share

06.06.2021. Јужна Србија Инфо

Од данас на снагу ступају нова правила контроле готовине новца и вредности које улазе и излазе из ЕУ, при чему ће сви путници који улазе или напуштају територију ЕУ морати да попуне готовинску декларацију када носе 10.000 евра или више у валути или противвредности у другим валутама, као и у другим средствима плаћања као што су путнички чекови или менице

Нова правила за унос и износ новца у земље Европске уније

У Европској комисији наводе да је ново правило део напора ЕУ у борби против прања новца и извора финансирања тероризма.

Од данас ће у ЕУ бити примењене и бројне измене које ће додатно пооштрити правила и учинити још тежим премештање великих количина „неоткривене” готовине. 

Прво, дефиниција „готовине” према новим правилима биће проширена и сада ће обухватати златнике и друге златне предмете.

Друго, власти ће моћи да поступају и по износима мањим од 10.000 евра, када постоје назнаке да је готовина повезана са криминалном активношћу, преносе медији. 

Коначно, сада се може десити да се тражи подношење изјаве када се примети да се готовина у износу од 10.000 евра или више шаље поштом или на други начин.

Нова правила ће осигурати да надлежни органи и национална финансијско-обавештајна јединица у свакој држави чланици имају информације потребне за праћење и решавање кретања готовине која би могла да се користи за финансирање илегалних активности, закључују у Бриселу.

 


#   ЕУ   царина   новац   Управа царина   финансије
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима