Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova pravila za unos i iznos novca u zemlje Evropske unije

Bookmark and Share

06.06.2021. Južna Srbija Info

Od danas na snagu stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati da popune gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice

Nova pravila za unos i iznos novca u zemlje Evropske unije

U Evropskoj komisiji navode da je novo pravilo deo napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma.

Od danas će u EU biti primenjene i brojne izmene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premeštanje velikih količina „neotkrivene” gotovine. 

Prvo, definicija „gotovine” prema novim pravilima biće proširena i sada će obuhvatati zlatnike i druge zlatne predmete.

Drugo, vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću, prenose mediji. 

Konačno, sada se može desiti da se traži podnošenje izjave kada se primeti da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje poštom ili na drugi način.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obaveštajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.

 

Komentara: 0


#   EU   carina   novac   Uprava carina   finansije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima