Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од Нове године нови намет за станаре: 1.200 динара за еколошку таксу

rssBookmark and Share

12.12.2019. Јужна Србија Инфо, 24online.info

Влада Србије уредбом је утврдила критеријуме по којима ће се одређивати активности које негативно утичу на животну средину и наплаћивати накнада правним лицима, предузетницима и физичким лицима – власницима стамбених јединица.

Од Нове године нови намет за станаре: 1.200 динара за еколошку таксу

Уређено је да ће физичка лица плаћати накнаду за активности коришћења електричне енергије, грејних уређаја, хемијских средстава, производа који после употребе постају посебни токови отпада, производње и прераде хране и других активности, наводи се у овом документу.

Обвезник плаћања накнаде су физичко лице које обавља неку од активности наведених у уредби а плаћаће је обвезници пореза на имовину за стамбене јединице.

Износ накнаде за физичка лица је 1.200 динара годишње, а умањује се за 50 процената „за обвезника који не станује у стамбеној јединици“, наводи се у уредби.

Обавеза физичка лица по овој уредби настаје од 1. јануара 2020. године.

За правна лица и предузетнике критеријуми се одређују у оквиру претежне делатности коју обављају обвезници, па се деле на оне чије активности имају велики, средњи и мали утицај на животну средину.

Износ не може бити виши од 0,4 процента годишњег прихода обвезника у претходној години, а ако делатност обавља на територији више локалних самоправа накнада ће бити подељена са њиховим бројем.

Уредбом је утврђено да износ накнаде за заштиту и унапређење животне средине за правна лица и предузетнике чија активности у делатности има велики негативан утицај износи од два милиона динара за велика правна лица, до 20.000 динара за микроправна лица и предузетнике.

Фирме и предузетници чија делатност има средњи негативан утицај на животну средину плаћаће накнаде од милион динара ако су велика правна лица, до 10.000 динара за микро правна лица и предузетника.

Распон утврђених накнада код малог утицаја на животну средину је од 500.000 динара за велика правна лица до 5.000 динара за микро правна лица и предузетнике.

Део Уредбе су и прилози у којима су пописане делатности које имају велики, средњи и мали утицај на животну средину.

Извор: 24 сата

Коментара: 0


#   екологија   Влада Републике Србије   таксе
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима