Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић: Укинута уредба Владе о просторном плану пројекта Јадар, стављена тачка на Рио Тинто

Bookmark and Share

20.01.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је на данашњој седници Владе укинута уредба Владе о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом "Рио Тинто".

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

"На управо завршеној седници укинута је уредба Владе о просторнoм плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит од 13. фебруара 2020. године и више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, дозволе. Уговоре нисмо имали", нагласила је Брнабићева.

Премијерка је позвала еколошке организације да преузму документе и анализирају их. "Нудим да мој тим из кабинета помогне у анализи ако помоћ буде била потребна", истакла је Брнабићева.

Наводи да је Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка већ рекао да жели докумете и да може вечерас да их преузме.

Према њеним речима, на седници је укинута одлука о образовању Радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.

"Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени", навела је премијерка.

Подсетила је да је "Rio Sava Exploration", ћерка компанија "Рио Тинта" у Србији, у нашој земљи од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње у Србији.

"Кренули су у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству којим је уведено начело континуитета, који говори да онај који истражује има право да експлоатише, 2012. добили су решење о извођењу бушотина великог пречника и ево нас данас", навела је Брнабићева.

Брнабићева додаје да Рио Тинто није пружио довољно информација

"Нећу дозволити да успе покушај политичке обмане, оних који су мењали законе и да данас све ове стври свале на нас", каже премијерка. 

Раније данас компанија "Рио Тинто" је саопштила да је забринута због недавних изјава представника Владе Републике Србије о потенцијалном повлачењу просторног плана за Пројекат "Јадар".


#   екологија   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   Рио Тинто Груп
@Vlada_SR @anabrnabic @RioTinto @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима