Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Панична куповина шећера не престаје, каква је ситуација у продавницама широм Србије

rssBookmark and Share

05.06.2022. СЛАВИЦА ЏИНОВИЋ И ДОПИСНИЦИ РТС-А

И поред тога што су и држава и произвођачи саопштили да шећера има довољно и да се на нашем тржишту стварају вештачке несташице, панична куповина ове намирнице не престаје. Рафови су углавном полупразни, а многи трговци су ограничили количину која може да се купи на два до пет килограма, извештава РТС.

Панична куповина шећера не престаје, каква је ситуација у продавницама широм Србије

Од севера до југа Србије, протеклих дана, у појединим великим али и малим продавницама, слика полица са шећером је иста. Све што стигне ујутру, за неколико сати се распрода.

Становници Крушевца и Прибоја наводе да паковања ситног шећера нема у свим продавницама, али да се може наћи шећер у коцки и ситан шећер на мерење.

Иако су државни званичници у протеклом периоду поручивали да ограничења приликом куповине шећера нема, ситуација у продавницама је, тврде грађани, другачија.

Грађани Врања, Суботице и Крушевца наводе да је у појединим продавницама куповина шећера ограничена, а навели су и да су узели од три до пет килограма, у зависности од места у којем су набављали шећер. 

Иако званично несташице шећера нема, власници малих продавница кажу да имају проблем са набавком.

"Генерално, ситуација је критична, у мањим маркетима су рафови празни, већи маркети су добили шећер, али су ограничили продају – мислим да је, слагаћу вас, две киле по човеку, по рачуну, тако да мучимо се да набавимо. Цена је фиксна, 90 динара је, нема нигде ни на акцији ни ништа, у суштини тешко је набавити. Покушавао сам по велепродајама, по већим маркетима где сам се генерално пре ове кризе снабдевао они немају или су ограничили продају. Мени две киле шећера и не значе у рафу и не узимам", рекао је Ђорђе Макленовић, власник продавнице у Новом Саду.

Иако је Уредбом Владе цена шећера по килограму ограничена на непуних 90 динара по килограму, у неким градовима попут Новог Пазара цена је била и виша, што је један од разлога због којег је и тржишна инспекција излазила на терен.

"Ситуација са шећером у Србији није се потпуно стабилизовала"

Потпредседник Националне организације потрошача Србије Зоран Николић рекао је да се ситуација са продајом шећера у Србији и даље није у потпуности стабилизовала.

"Морамо нагласити да се ситуација побољшава, да шећера има, додуше, по нешто вишим ценама, али да је присутна тенденција да ће шећера бити, бар у Крагујевцу и овом делу Србије је ситуација доста добра", навео је Николић.

Оценио је да се узрок проблема може тражити и код произвођача, набављача, али и потрошача.

"Ми смо имали и одређене случајеве манипулације, како су јавно саопштили надлежни, где се хтело додатно зарадити. С друге стране, имали смо потрошаче који су поучени неким, нажалост, претходним искуствима и гледајући слике актуелних дешавања по маркетима широм Европе, где није било одређене основне намирнице, просто, похрлили да купе све оно што им и не треба. Тврдим да нам не треба толико шећера, јер ово су количине које су довољне за годишњу потрошњу једне породице а не за месец дана", казао је Николић.

Додао је да је велики број посластичарских радњи због ограничења цене паковања шећера од једног килограма, морао да купује то паковање шећера, пошто је паковање од десет килограма било на режиму слободног формирања цене, између 130 и 150 динара, што је додатно довело до несташице шећера.

Говорећи о ограничењу продаје шећера у продавницама, Николић је рекао да није по закону и да није дозвољено ограничење по једној куповини и да се то може одредити уредбом, али да  све трговине које ограничавају продају шећера чине прекршај и позвао је на потрошачку солидарност.


#   шећер   Зоран Николић   трговина   санкције   економија   маркет
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима