Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гради се "фабрика" меда у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 05.09.2016. С.Јанковић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Савез пчеларских организација Србије почеће наредне године изградњу сопственог погона за паковање меда, најавио је председник ове организације Родољуб Живадиновић приликом доделе подстицајних средстава Управе за пољопривреду града.

Гради се "фабрика" меда у Нишу

-Фабрика ће бити на подручју оне општине или града који Савезу буде понудио највећу помоћ око изградње,рекао је Живадиновић и додао да је Савез ових дана позвао локалне самоуправе да се изјасне на који начин могу да помогну градњу фабрике меда, кроз инфраструктуру или финансијски.

-Погон ћемо градити сопственим средствима и због тога ће бити рађен по фазама, онако како нам средства буду пристизала, истакао је Живадиновић.

Према његовим речима, пчелари намеравају да изграде сопствену фабрику за паковање и пласман меда како више нико не би могао да их уцењује.

Ове године су поједини откупљивачи мед од сунцокрета плаћали пчеларима само 1,5 евро по килограму, иако је реална цена била 2,1 евро. Пчелари су приморани да продају мед и по овако ниској цени јер је година била изузетно лоша, а новац им је хитно потребан како би сачували производњу и обезбедили преживљавање пчелињих друштава током зимског периода,објашњава Живадиновић.

Временске прилике ове године нису ишле на руку пчеларима тако да багремовог меда практично није ни било, а сунцокрет је дао упола мањи принос. У зависности од врсте килограм се већ неко време продаје по цени од 600 до 800 динара, али слаба “берба” неће подмирити неопхона улагања.

Живадиновић је рекао да ова организација окупља више од 600 пчелара из Србије, а током ове године највећу помоћ локалне самоуправе добили су управо нишки пчелари.

-Морам да кажем да нам је изузетно драго што је Ниш показао велико интересовање за ову грану пољопривреде јер је она потпуно извозно орјентисана. С обзиром да је потражња за медом у Европи јако велика, посебно оног који стиже из ових крајева Србије и Балкана, практично све што се произведе може и да се извезе. Да се ради о озбиљним улагањима локалне самоуправе у пчеларство говори и чињеница да је четвртина укупног фонда за подстицај пољопривреде у Нишу немењена управо пчеларима. Тако је наших 33 члана добило у просеку по 600 хиљада динара и то је највећи подстицај који су пчелари добили у Србији, рекао је Живадиновић.

Иначе, пчелињаци чланова Савеза пчеларских организацаиција Србије током 2015. године, дали су око 7 000 тона меда.


#   Ниш   субвенције   фабрика   мед   Родољуб Живадиновић   пчеларство   пчелари   Управа за пољопривреду   Министарство пољопривреде   временске прилике   Савез пчеларских организација Србије СПОС
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима