Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Има ли наде за произвођаче вишње у Топлици

rssBookmark and Share

Прокупље 04.07.2020. Јужна Србија Инфо

По први пут, одржан је у Прокупљу састанак произвођача и откупљивача вишње, у присуству представника Mинистарства пољопривреде и надлежних инспекција.

Има ли наде за произвођаче вишње у Топлици

-Разговарали смо са прерађивачима да подигну капацитете, у чему ће им држава помоћи, како би омогућили складиштење вишње. Са произвођачима смо разговарали да треба да уложе напоре у развој, односно да им основни циљ буде што већа производња по хектару. Важно је подизање приноса и додатних прерађивачких капацитета, казао је саветник министра пољопривреде Предраг Лучић.

Састанку је присуствовао и државни секретар у Министарству пољопривреде Богдан Игић.

Пре састанка, представници Министарства пољопривреде, заједно са тржишним и пољопривредним инспекторима, представницима локалне самоуправе, Пољопривредно стручне службе у Прокупљу, отпочели су са контролом откупа вишње у прокупачком крају, у циљу спречавања малверзације и заштите једног од најзначајнијих српских брендова кад је воће у питању, као и мањих произвођача.

Пољопривредни инспектори, контролисали су услове пријема вишње, док су тржишни инспектори проверавали да ли су уредно попуњене признанице, које су откупљивачи дужни да издају произвођачима.

-Контролишемо да ли се откупљивачи понашају тржишно, односно да ли је блок уредно попуњен, да ли је исписана количина, класа, цена, ПДВ.., рекао је саветник министра Предраг Лучић.

Надлежни су прво обишли откупно место у Горњој Стражави, а након тога Доње Кординце.

На откупном месту у Доњем Кординцу, кажу да класирање врше запослени инжењери пољопривреде.

-Са бербом и откупом смо почели око 20. јуна. У почетку су то биле мање количине, а сада имамо 150 тона дневно. Битно је да се људи усмере, да им се објасни шта је прва класа а шта друга. Све што је ручно брано, спада у прву класу. Вишња је сада мекана, и ако се бере тресачима, пусти воду, што значи да је за другу класу. Наш циљ је да највеће количине оду у прву класу, како би људи зарадили. Иначе, на исплату се чека дан, два, каже откупац Љубиша Перић.

Саветник у Министарству пољопривреде, Предраг Лучић, истиче да је ова контрола важна, како би се утврдило ко се понаша нетржишно.

-Занима нас да ли је уписана цена, ПДВ, ко врши класирање… Данас се по први пут састају произвођачи и откупљивачи. Очекујем да утврдимо стандарде за ову годину, а онда и за све наредне. Остајемо овде до задњих дана бербе, како бисмо исконтролисали квалитет и класификацију, закључио је саветник у Министарству пољопривреде Предраг Лучић.


#   Прокупље   вишње   Горња Стражава   Кординце   Министарство пољопривреде   откупна цена   Предраг Лучић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима