Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Наредне године више новца за пољопривреду

rssBookmark and Share

Лесковац 18.12.2016. Јужна Србија Инфо

По угледу на Републику и град Лесковац ће у наредној години издвојити више новца за пољопривреду, односно 4,3 % од укупног буџета, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Лесковац, коју је данас посетио Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Лесковац: Наредне године више новца за пољопривреду

За ревитализацију атарских путева, комасацију и противградне стрелце биће издвојено 106,6 милиона динара, а додатних 23 милиона за санацију пољских путева која нису ушла у редован програм ревитализације. За субвенционисање пољопривредне производње издвојиће се 45,4 милиона динара, од чега ће 24 милиона за исплату обавеза из 2016. године. Додатних 9 милиона динара биће опредељено за ревитализацију канала водотокова другог реда у зонама пољопривредне производње.

„Издвајања за пољопривреду у периоду када смо препреузели власт у Лесковцу износила су 1,2 посто укупног буџета, а ми смо тај проценат повећали на 3, а сада смо достигли 4,3 посто. Тежимо томе да укупна средства намењена пољопривреди достигну 5 посто градског буџета - рекао је градоначелник Цветановић.

Говорећи о новинама које Министарство планира у наредној години, Радошевић је саопштио да ће аграрни буџет РС за 2017. бити повећан за 3 284 000 000 динара. Развоју пољопривреде биће намењено  43 778 000 000, односно 8,11 посто више него у овој години.

„Највеће повећање имаћемо на позицији за инвестиције и то са прошлогодишњих 520 милиона на 2,2 милијарде динара. Велика новина је и то да ћемо први пут имати програм подршке младим пољопривредницима, кроз старт-уп кредите који предвиђају и до 75 % бесповратних средстава - објаснио је државни секретар Радошевић.

Након Пољопривредне саветодавне и стручне службе Лесковац, државни секретар и представници локалне самоуправе посетили су и пољопривредно газдинство Горана Недељковића у Горњој Јајини који се бави товом јунади. У тову има 65 грла, а ова вредна породица обрађује и 20 хектара земље. Недељковић каже да су им субвенције које дају град и Министарство пољопривреде од велике помоћи.

 Говорећи о унапређењу сточарске производње, државни секретар Жељко Радошевић најавио је нову меру подршке за узгој приплодних крава, које до сада нису биле у систему уматичења и чији власници нису имали право на субвенције.

„У наредној 2017. години, очекујемо да готово 200 хиљада грла која су била ван система матичења, уђу у програм финансирања од стране министарства, а субвенција ће бити 5 хиљада динара по грлу. Тиме ћемо ући у многа газдинства и створити услове за повећање броја телади која ће ући у систем обележавања, јер у свету постоји велика потражња за квалитетним јунећим месом - истакао је Радошевић.

Новина је и то да ће Министарство пољопривреде повећати давања за квалитетне приплодне крмаче са 7 на 10 хиљада динара, а биће уведена и нова категорија - квалитетни приплоди нерастови. Износ је са прошлогодишњих 7 000 повећан на 10 000 динара.

Иначе, у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Лесковац данас је одржано и предавање за пчеларе са подручја Јабланичког округа. 

Коментара: 0


#   Лесковац   пољопривреда   субвенције   инвестиције   Жељко Радошевић     Министарство пољопривреде   државни секретар   ПССС
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима