Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниске пролећне температуре угрожавају расцветале вишње у прокупачком крају

rssBookmark and Share

Прокупље 18.04.2022. Јужна Србија Инфо

Ниске температуре у априлу угрожавају расцветало воће, нарочито вишње у прокупачком крају, рекао је Александар Петковић из Пољопривредно стручне саветодавне службе (ПССС) у Прокупљу.

Ниске пролећне температуре угрожавају расцветале вишње у прокупачком крају

Према његовим речима од измрзавања највише су угрожени засади вишања код којих је тренутно цветање у пуном јеку, па постоји опасност од измрзавања жига тучка, нарочито ако се цвет до сада већ није оплодио.

Овако ниске температуре не морају бити кобне у већој мери за  расцветало воће, посебно ако су цветовии у већој мери оплођени и ако не иду испод нуле када долази до сигурног измрзавања и неоплођених и оплпђених цветова, истиче Петковић.

Према његовим речима ниске температуре утичу и на опрашиваче-пчеле, које на тој температури не могу да функционишу и тада цветови воћа који су у „фенофази“ најважнијој за добар род воћа, и ако не смрзну, остају неопрашени и неплодни.

Петковић подвлачи да су шљиве које су одавно процветале највероватније „прегрмеле опасност“ од ниских пролећних температура, јер је код њих фаза везивања плодова завршена, али и даље остаје опасност од екстремно ниских температура које могу да доведу и до измрзавања младих плодова.

Према Петковићевим речима тренутно су у највећој опасности засади вишања, којих је и највише у прокупачком крају, који су  угрожени и од измрзавања цветова и од „монилаза“.

На овом влажном и хладном времену посебно су у опасности од развоја биљних болести они воћњаци који нису на време и адекватно заштићени прскањем хемиjским препаратима, док воћари који су заштиту на време спровели сада немају много разлога за бригу, каже Александар Петковић.

Он подвлачи да су засади кајсија и бресака у прокупачком крају који су у последњој фази цветања, заштићени од ових ниских температура али да би и за њих температуре испод нуле биле кобне, јер би проузроковале измрзавање плодова и знатно умањиле овогодишњи род воћа.


#   Прокупље   временска прогноза   вишње   мраз   температура   Пољопривредна стручна служба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима