Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниске температуре не утичу на усеве у Нишавском округу

rssBookmark and Share

Ниш 04.01.2019. Белами, Јужна Србија Инфо

Већина ратара у нишавском округу је озиме усеве посејала тек крејем новембра и почетком децембра.

Фото: Белами
Фото: Белами

Због тога већина усева још увек није никла, па ни актуелне ниске температуре их не могу оштетити. Проблем може настати уколико не падне снег, а температуре се спусте испод -15 степени кажу у Пољопривредној стручној служби у Нишу. Снежни покривач је добро дошао озимим усевима као добар изолатор, а касније за добру акомулације влаге која је предуслов за добар принос.

Како кажу у Пољопривредној стручној служби у Нишу ове године није остварен план сетве, а ратарима се не препоручује да сеју усеве у наредном периоду, већ да њиве припреме за кукуруз и пролећну сетву.

Ниске температуре могу нанети штете засадим воћа, посебно ако нису добро припремљлени за зиму. У нашим еколошким условима,воћке могу за време оштрих зима бити изложене мањој или већој опасно-сти од мразева, од којих могу да им страдају цветни пупољци, или разни други органи, а понегде може доћи чак и до потпуног измрзавања. Спас од измрзавања представља снег који фонкционисе као топлотни изолатор, изузев у засадима који нису адекватно припремљени за зиму.

Како кажу у Пољопривредној стручној служби агротехничким мерама је требало спречити пребујан раст летораста, касно завршавање вегетације, јача оштећења органа узоркована штеточинама. Као ефикасном се показала мера кречење дебла И јачих скелетних грана у јесен. Кречење воћака је добро и због тога што у пролеће успорава кретање вегетације чиме се смањује  И могућност страдања воћака од касних пролећних мразева.

Коментара: 0


#   Ниш   пољопривреда   усеви   њива   мраз   Пољопривредна стручна служба
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима