Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niske temperature ne utiču na useve u Nišavskom okrugu

rssBookmark and Share

Niš 04.01.2019. Belami, Južna Srbija Info

Većina ratara u nišavskom okrugu je ozime useve posejala tek krejem novembra i početkom decembra.

Foto: Belami
Foto: Belami

Zbog toga većina useva još uvek nije nikla, pa ni aktuelne niske temperature ih ne mogu oštetiti. Problem može nastati ukoliko ne padne sneg, a temperature se spuste ispod -15 stepeni kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Nišu. Snežni pokrivač je dobro došao ozimim usevima kao dobar izolator, a kasnije za dobru akomulacije vlage koja je preduslov za dobar prinos.

Kako kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Nišu ove godine nije ostvaren plan setve, a ratarima se ne preporučuje da seju useve u narednom periodu, već da njive pripreme za kukuruz i prolećnu setvu.

Niske temperature mogu naneti štete zasadim voća, posebno ako nisu dobro pripremljleni za zimu. U našim ekološkim uslovima,voćke mogu za vreme oštrih zima biti izložene manjoj ili većoj opasno-sti od mrazeva, od kojih mogu da im stradaju cvetni pupoljci, ili razni drugi organi, a ponegde može doći čak i do potpunog izmrzavanja. Spas od izmrzavanja predstavlja sneg koji fonkcionise kao toplotni izolator, izuzev u zasadima koji nisu adekvatno pripremljeni za zimu.

Kako kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi agrotehničkim merama je trebalo sprečiti prebujan rast letorasta, kasno završavanje vegetacije, jača oštećenja organa uzorkovana štetočinama. Kao efikasnom se pokazala mera krečenje debla I jačih skeletnih grana u jesen. Krečenje voćaka je dobro i zbog toga što u proleće usporava kretanje vegetacije čime se smanjuje  I mogućnost stradanja voćaka od kasnih prolećnih mrazeva.

Komentara: 0


#   Niš   poljoprivreda   usevi   njiva   mraz   Poljoprivredna stručna služba
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}