Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Огромно интересовање за Први пчеларски сајам у Врању

rssBookmark and Share

Врање 17.09.2017. Јужна Србија Инфо

"Пчеларство има перспективу, а Савез пчеларских организација Србије је школски пример како треба да функционише једно удружење", реко је данас Недимовић у Врању.

Огромно интересовање за Први пчеларски сајам у Врању

"У сарадњи са локалном самоуправом, Туристичком организацијом и Друштвом пчелара ,,Матица", организовали су сајам у Врању који је изузетно посећен и који само потврђује да ова грана пољопривреда има стратешки значај", рекао је отварајући манифестацију министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Присутнима се, у препуној Спортској хали, обратио и  градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

"Велико ми је задовољство што је Први пчеларски сајам југоисточног Балкана окупио велики број излагача и посетилаца. Наставићемо да пружамо подршку и ова сајамска манифестација постаће традиционална", нагласио је градоначелник др Миленковић.

На отварању је говорио и председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић, који је истакао да је прва оваква манифестација у Врању окупила чак 69 излагача и то пчеларске опреме, меда и литературе за пчеларе. Министар Недимовић заједно са градоначелником др Миленковићем обишао је штандове,а одржана је и трибина о подршци државе пчеларству Србије.

"Пчеларство мора имати кровну улогу у развоју пољопривреде и ми интензивно радимо на његовом развоју. Само у овој години имамо 14.000 захтева за субвенције, а прошле их је било 6.000. Заштита пчела је такође наш приоритет", рекао је на трибини министар Недимовић који је одговарао на бројна питања учесника. Он је напоменуо да је са градоначелником Врања разговарао о посети Пољопривредно-ветеринарској школи и обећао подршку образовним установама оваквог типа. ,,Успели смо да кроз систем дуалног образовања уведемо нови образовни профил- пољопривредни техничар, а ученици ће након школовања моћи одмах да се запосле. То говори о нашој посвећености и опредељењу да искористимо велику шансу коју пружа пољопривреда", рекао је на трибини градоначелник др Миленковић.

Италијански истраживач, биолог др сц. Марцо Пиетропалио одржао је предавање на теме: "Наша истраживања у сузбијању болести пчела" и "Успешно сузбијање варое у Италији и наша истраживања ефикасности широког дијапазона препарата против варое".            

Коментара: 0


#   Врање   Родољуб Живадиновић   Слободан Миленковић   Савез пчеларских организација Србије СПОС   Бранислав Недимовић   Сајам пчеларства   Југоисточни Балкан
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима