Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Органска производња воћа даје резултате

rssBookmark and Share

Прокупље 05.09.2017. Јужна Србија Инфо

Ретки су воћари који се ове године могу похвалити добрим родом. Један од њих је Љубинко Васиљевић из прокупачког села Горња Речица, који се већ неколико година бави органском производњом. Ово угледно регистровано пољопривредно домаћинство посетио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Органска производња воћа даје резултате

У разговору са домаћином Пауновић је нагласио значај овог вида производње и помоћ коју локална самоуправа даје за развој пољопривреде.

- Ову годину воћари би желели што пре да забораве. Међутим, има и оних који су су се определили за један нови начин рада. Реч је о органској производњи која у последње време узима све више маха, рекао је он и додао да је добро што се број пољопривредника, који желе да се бави овим видом производње, на територији прокупачке општине из године у годину повећава.

Он наглашава да уз примену нових технологија, знања и рада резултати не могу да изостану.

- Без обзира на цену органски производи су све више и више тражени на тржишту због тога што се у овој производњи не користе хемијска средства. Овај вид производње је будућност у пољопривреди, изјавио је Пауновић.

Љубинко Васиљевић истиче да се органском производњом бави већ неколико година и да резултати нису изостали.

- Примена свих агротехничких и заштитних мера, наводњавање по систему кап по кап, добар и квалитетан одабир садница и семенског материјала и свакодневни рад на њивама и у воћњаку дали су добре резултате, говори он и додаје да је велику помоћ у овом виду производње имао од стране саветодавца за воћарство и виноградарство у Пољопривредно стручној служби Прокупље Дејана Тонића.

Љубинко Васиљевић ове године очекује род од 6,5 тона квалитетне крушке, две дуње, пет јабука, а шљиве 2,5 тоне. На тржиште планира да пласира и пет тона квалитетног кромпира, по 2,5 тоне црног и белог лука и око 500 килограма црвеног лука.

- Проблема са продајом немам. Највећи део производа пласирам на северу Србије познатим купцима, рекао је Васиљевић додавши да у наредном периоду планира да прошири засаде под воћем.     

Коментара: 0


#   Прокупље   воће   воћари   Мирољуб Пауновић   Љубинко Васиљевић   локална самоуправа   органска производња   Горња Речица
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима