Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Парадајз драма у Лесковцу - црвенела се Морава

rssBookmark and Share

Лесковац 06.07.2016. Бета, Јужна Србија Инфо

На тржишту парадајза у Лесковцу ових дана се одиграва права драма.
Цена се суновратила, а део робе из гајби уместо у рукама купаца завршио - у Јужној Морави.

Парадајз драма у Лесковцу - црвенела се Морава

Таман су се лесковачки произвођачи парадајза освестили од удара конкуренције с југа - из Албаније, а добили су "нож у леђа" из сопственог краја.

Цена парадајза на кванташкој пијаци у Лесковцу пала је са 60 на 10 до 20 динара по килограму за непуних недељу дана, због чега су неки произвођачи морали да парадајз баце низ Јужну Мораву.

Антанасовић процењује да ће оваква ситуација кратко потрајати. "Јесте да је то питање за милион долара, али моје су процене да ће се тржиште стабилизовати за недељу до две и да ће се цене скочити".

Представник земљорадничке задруге "Зелена звезда" из лесковачког села Винарце Ненад Антанасовић рекао је за агенцију Бету да је узрок таквог стања понуда и тражња на тржишту.

Албански парадајз 50 динара!
На лесковачку кванташку пијацу сваког дана из Албаније стигне најмање три шлепера са око 60 тона парадајза. Власници фирми из Врања и Лесковца који увозе то поврће тврде да све раде легално, али не зеле да их о послу питају новинари.
Лесковачки повртари чији је парадајз већ зрео за бербу не знају како и коме да га продају. Само на том подручју парадајз се гаји на 1.800 хектара.

"Парадајз је у пластеницима нагло сазрео, јер су му погодовали временски услови, пре свега високе температуре, па су сви ођедном изнели робу на тржиште. Сваког дана цена је падала за по десет динара и зауставила се, надам се, на 10 до 15 динара", рекао је Антанасовић и демантовао гласине да је дошло до увоза великих количина ове незаобилазне намирнице на трпезама.

Он је додао да је свуда у Србији ситуација иста - у Шапцу, Трстенику и у Војводини.

"Можда је ова катастрофа могла да се спречи, да се бере плански, али код нас је све стихијски. Због тога су неки произвођачи бацали парадајз у реку, углавном онај мање квалитетнији", додао је Антанасовић.

Килограм парадајза се прошле године у ово време продавао по цени од 30 до 40 динара.

Коментара: 0


#   Лесковац   Јужна Морава   временски услови   Албанија   парадајз
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима