Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Произвођачима млечних крава у Топлици на поклон 323.040 килограма меркантилног кукуруза

rssBookmark and Share

Прокупље 08.03.2023. Јужна Србија Инфо

На основу Уредбе Владе Србије и спровођења мера за доделу меркантилног кукуруза власницима регистрованих пољопривредних газдинстава, који на својим имањима имају сточарску производњу млечног говедарства, додељено је бесповратно 240 килограма кукуруза по грлу крупне стоке, казао је Дејан Тонић члан Градског већа у Прокупљу задужен за пољопривреду.

Произвођачима млечних крава у Топлици на поклон 323.040 килограма меркантилног кукуруза

Он је објаснио да је за кукуруз путем Пољопривредно стручне и саветодавне службе (ПССС) у Прокупљу конкурисао велики број пољопривредника, узгајивача млечних грла са подручја Топличког округа и да је и велики број њих успео да оствари право на ту значајну помоћ Владе Србије.

Кукуруз је додељен као помоћ узгајивачима млечних крава који су конкурисали за бесповратну доделу меркантилног кукуруза на основу Јавног позива Министарства пољопривреде и шумарства Републике Србије.

-На основу броја поднетих пријава по основу поменуте Уредбе власницима регистрованих пољопривредних газдинстава, узгајивачима крава на подручју Топличког округа припало је 323.040 килограма меркантилног кукуруза, који је добило 142 домаћинства, а од тога је произвођачима крава на подручју Прокупља припало 60.480 килограма кукуруза за 39 газдинстава, рекао је директор ПССС у Прокупљу Александар Петковић.

Он је навео да како се меркантилни кукуруз налазио у републичком складишту у Ердевику у Војводини у консултацији представника Града Прокупља са представницима локалних самоуправа у Блацу, Куршумлији и Житорађи, одлучено да се сав кукуруз организовано допреми и смести у силос у Блацу одакле узгајивачи крава могу лакше да га преузимају.

Како је истакао Дејан Тонић, ако се зна колико треба издвојити средстава за узгој и квалитетну прихрану млечних грла, онда је ово права и велика помоћ сточарима у топличком крају, који су на овај начин и уз подршку државе бесплатно обезбедили квалитетну исхрану за сточна млечна грла, а самим тим и квалитетну производњу млека и млечних производа.

Иначе, Републичка дирекција за робне резерве извршила је бесповратну испоруку до 15.000 тона меркантилног кукуруза, у циљу упућивања помоћи узгајивачима млечних крава на подручју целе Србије.

За ту врсту помоћи могла су да конкуришу сва регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава, односно помоћ у храни дата је за сваку млечну краву, женско грло говеда старије од 24 месеца у тренутку објављивања јавног позива.


#   Прокупље   Градска топлана ЈКП   Влада Републике Србије   донација   краве   кукуруз
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима