Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пословање аеродрома Ниш: Исте бројке, различита тумачења НКД и директора

rssBookmark and Share

Ниш 14.06.2019.

Национална коалција за децентрализацију (НКД) објавила је податке о пословању нишког аеродрома који показују нижу просечну плату запослених, губитке и веће накнаде за чланове Надзорног одбора.
В.Д директора Аеродрома Душан Кнежевић не пориче изнете бројке, али им даје другачије тумачење, према којем пословање није тако лоше као што НКД наводи.

Пословање аеродрома Ниш: Исте бројке, различита тумачења НКД и директора

Последњи квартални извештај о пословању Аеродрома Ниш објављен је за први квартал 2018. године. Одговарајући на питање из НКД зашто Аеродром НИш не објављује кварталне извештаје од када је прешао у руке Републике, Кнежевић је гостујући у Новом дану Н1 рекао да то питање није само за њега. Он наводи да је извештај за други квартал 2018. требало да објави претходно руководство.

Кнежевић је дужност преузео у августу прошле године када је аеродром прешао у руке Републике, али, како каже, без званичне примопредаје дужности, па је тако извештај за последњи квартал прошле године урађен у року, али је чекао проверу да би био објављен.

Када је у питању извештај за први квартал ове године, Кнежевић каже да је његово доношење чекало избор председника Надзорног одбора и одлуку Агенције против корупције да он може да обавља две функције. Директор Аеродома каже да ће извештај бити објављен када Министарство одобри План измена и допуна плана пословања за 2019. годину.

"У складу са законом чекали смо да се процедура зврши. По добијању сагласности за измену плана пословања објавићемо и први квартални извештај и измену плана за 2019", рекао је Кнежевић.

Младен Јовнаовић из НКД поновио је у Новом дану раније изнете податке да је нишки аеродром 2018. годину почео у плусу вишем од 100 милиона динара, а завршио са 13 милиона губитака. В.д. директора објашњава да је губитак постојао и раније у раду, али да је Аеродром у 2015, 2016. и 2017. години био субвенционисан, за разлику од 2018. године, па се минус у пословању није видео на крјау године.

"Од када је постало јасно да ће аеродром преузети држава, НКД застрашује грађане у Нишу и на југу Србије да ће се нешто страшно десити и да ће престати да функционише. Причали су да ће бити отпуштање, да ће се таксе повећати, да ће се све компаније повући, па да имамо пад карго саобраћаја", каже Кнежевић и додаје да је саопштење НКД о пословању аеродорма нетачно и злонамерно.

Јовановић из НКД одговара да чињенице не могу бити злонамерне и додаје да та организација никада није најављивала отпуштање радника, већ да их брине што и поред 12 нових линија са нишког аеродрома нема повећања броја запослених.

Када су у питању наводи о просечној плати у предузећу нижој у 2018. него претходне године, в.д. директора каже да на просечну плату у предузећу може утицати више фактора, па и то што је претходни директор имао примања већа од њега. Истиче и да је аеродром у 2018. упослио 27 радника са средњом стручном спремом, чија су примања нижа, па је и то утицало на просек када се израчунава просечна плата на нивоу предузећа.

"Ниједан радник сигурно није имао мању зараду јер се цена рада није мењала. То је извртање података које они поседују", истиче Кнежевић.

Говорећи о оптужбама на рачун Надзорног одбора чији број је крајем 2018. године порастао са три на пет чланова, а годишњи буџет за надокнаде са 1,9 на 3,9 милиона динара, Кнежевић каже да су та примања регулисана са два различита документа. У првом случају Уредбом Града Ниша за примање у градским предузећима, а у другом Уредбом

Упитан какав извештај очекује за први квартал 2019. године, Јовановић каже да ће извештај бити исти као подаци са којима НКД располаже.

"Добићемо исти извештај. Он (Кнежевић) скреће пажњу да треба да обратимо пажњу на детаље", истиче Јовановић.

Н1

Коментара: 0


#   Ниш   аеродром   цена рада   Душан Кнежевић   НКД
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима