Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Улагања Владе Србије и повратак "Ер Србије" на нишки аеродром

rssBookmark and Share

Ниш 30.01.2019. Јужна Србија Инфо

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре задужен за ваздушни саобраћај Зоран Илић најавио је јуче на конференцији за новинаре на аеродрому "Константин Велики" да ће Влада Србије обезбедити 5 милиона Евра за финансирање авио-линија од јавног значаја са нишког аеродрома.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Влада Србије би у четвртак требало да усвоји уредбу којом ће бити дефинисани региони који ће имати право да користе те линије, а Илић каже да ће тиме бити омогућено додатно повезивање Ниша са десет европских дестинација и да се, пошто је у питању међународни конкурс, очекује да и "Ер Србија" буде један од учесника. Он је такође најавио и изградњу новог торња на аеродрому „Константин Велики“ у вредности од 5,5 милиона евра.

Ове године биће завршена израда пројектне документације, а почетак радова предвиђен је за јул 2020. Завршетак радова планиран је за децембар 2021. године, рекао је помоћник министра саобраћаја и инфраструктуре и додао да се одустало од продаје два хектара земљишта у власништву аеродрома, већ ће се, према његовим речима, тај простор изнајмити.

Ми смо се договорили са Контролом летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) да закуп те локације буде на 30 година. СМАТСА ће месечно плаћати нишком аеродрому закуп земљишта од 50.000 до 80.000 евра, чиме ће аеродром скоро покривати целокупне месечне трошкове зарада запослених, рекао је Зоран Илић.

Илић каже да је у плану и продужетак писте на нишком аеродрому са 2.500 на 2.800 метара, након што 2023. буде изграђена железничка обилазница и пруга измештена са северне стране нишког аеродрома.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да 256 милиона динара, колико је Република Србија наменила за унапређење рада и капацитета аеродрома Константин Велики, показује спремност државе да чврсто стане иза нишког аеродрома. Он је рекао да ће се до краја ове године, а можда и раније, Град Ниш ослободити свих обавеза наметнутим уговором са Војском Србије 2009. године, када је аеродром Ниш прешао у власништво града, и да ће се  завршетком изградње и испоруком 21 000 квадратних метара стамбеног простора на локацији Нови Ниш ВОјсци, што се очекује крајем августа или септембра, створити услови да се уговор коначно и раскине.

Булатовић је нагласио да је и обнављање линије за Малме, које је мађарски Виз Ер најавио за 17. април, потврда да нишки аеродром има будућност и места за развој и напредак.

Ово је задовољство када можемо да учествујемо, да доприносимо својим делом колико је то у нашој надлежности, да се ови капацитети подижу на задовољство Нишлија и на задовољство свих грађана”, навeo je градоначелник Ниша.

Вршилац дужности директора нишког аеродрома Душан Кнежевић казао је да ће наредне године почети и проширење аеродромске зграде која је првобитно пројектована за прихват 100.000 путника, а аеродром је прошле године услужио 350.000 путника.

Ове године држава ће у развој нишког аердрома уложити више од 250 милиона динара. Од тог новца већ је купљено преко потребно возило које ће служити за  помоћ авионима у условима снега и велике влажности у ваздуху, а у току године инвестираће се и у нову расвету за случајеве смањене видљивости, чиме ће се додатно унапредити безбедност нишког аеродрома, рекао је Кнежевић.

 

Коментара: 1


#   Ниш   Влада Републике Србије   аеродром   Дарко Булатовић   Зоран Илић   Ер Србија   Виз Ер   Нови Ниш   Министарство грађевинарства   обилазница   Душан Кнежевић
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @airserbia @wizzair @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Alejandro del Hierro, 31.01.2019.:
    Elem, vlada finansira Er-Srbiju, a to se tretira kao ulaganje u niški aerodrom?!


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима