Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ulaganja Vlade Srbije i povratak "Er Srbije" na niški aerodrom

rssBookmark and Share

Niš 30.01.2019. Južna Srbija Info

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić najavio je juče na konferenciji za novinare na aerodromu "Konstantin Veliki" da će Vlada Srbije obezbediti 5 miliona Evra za finansiranje avio-linija od javnog značaja sa niškog aerodroma.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Vlada Srbije bi u četvrtak trebalo da usvoji uredbu kojom će biti definisani regioni koji će imati pravo da koriste te linije, a Ilić kaže da će time biti omogućeno dodatno povezivanje Niša sa deset evropskih destinacija i da se, pošto je u pitanju međunarodni konkurs, očekuje da i "Er Srbija" bude jedan od učesnika. On je takođe najavio i izgradnju novog tornja na aerodromu „Konstantin Veliki“ u vrednosti od 5,5 miliona evra.

Ove godine biće završena izrada projektne dokumentacije, a početak radova predviđen je za jul 2020. Završetak radova planiran je za decembar 2021. godine, rekao je pomoćnik ministra saobraćaja i infrastrukture i dodao da se odustalo od prodaje dva hektara zemljišta u vlasništvu aerodroma, već će se, prema njegovim rečima, taj prostor iznajmiti.

Mi smo se dogovorili sa Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) da zakup te lokacije bude na 30 godina. SMATSA će mesečno plaćati niškom aerodromu zakup zemljišta od 50.000 do 80.000 evra, čime će aerodrom skoro pokrivati celokupne mesečne troškove zarada zaposlenih, rekao je Zoran Ilić.

Ilić kaže da je u planu i produžetak piste na niškom aerodromu sa 2.500 na 2.800 metara, nakon što 2023. bude izgrađena železnička obilaznica i pruga izmeštena sa severne strane niškog aerodroma.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da 256 miliona dinara, koliko je Republika Srbija namenila za unapređenje rada i kapaciteta aerodroma Konstantin Veliki, pokazuje spremnost države da čvrsto stane iza niškog aerodroma. On je rekao da će se do kraja ove godine, a možda i ranije, Grad Niš osloboditi svih obaveza nametnutim ugovorom sa Vojskom Srbije 2009. godine, kada je aerodrom Niš prešao u vlasništvo grada, i da će se  završetkom izgradnje i isporukom 21 000 kvadratnih metara stambenog prostora na lokaciji Novi Niš VOjsci, što se očekuje krajem avgusta ili septembra, stvoriti uslovi da se ugovor konačno i raskine.

Bulatović je naglasio da je i obnavljanje linije za Malme, koje je mađarski Viz Er najavio za 17. april, potvrda da niški aerodrom ima budućnost i mesta za razvoj i napredak.

Ovo je zadovoljstvo kada možemo da učestvujemo, da doprinosimo svojim delom koliko je to u našoj nadležnosti, da se ovi kapaciteti podižu na zadovoljstvo Nišlija i na zadovoljstvo svih građana”, naveo je gradonačelnik Niša.

Vršilac dužnosti direktora niškog aerodroma Dušan Knežević kazao je da će naredne godine početi i proširenje aerodromske zgrade koja je prvobitno projektovana za prihvat 100.000 putnika, a aerodrom je prošle godine uslužio 350.000 putnika.

Ove godine država će u razvoj niškog aerdroma uložiti više od 250 miliona dinara. Od tog novca već je kupljeno preko potrebno vozilo koje će služiti za  pomoć avionima u uslovima snega i velike vlažnosti u vazduhu, a u toku godine investiraće se i u novu rasvetu za slučajeve smanjene vidljivosti, čime će se dodatno unaprediti bezbednost niškog aerodroma, rekao je Knežević.

 


#   Niš   Vlada Republike Srbije   aerodrom   Darko Bulatović   Zoran Ilić   Er Srbija   Viz Er   Novi Niš   Ministarstvo građevinarstva   obilaznica   Dušan Knežević
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @airserbia @wizzair @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima