Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повећан минималац, две хиљаде више за око 300.000 радника

Bookmark and Share

02.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

С почетком године на снази је и нова минимална цена рада од 155 динара по часу. С тим повећањем минималац је достигао 75 одсто минималне потрошачке корпе. Надлежни оцењују да раст бруто домаћег производа, пад незапослености и сви остали параметри указују на могућност даљег раста најнижих зарада.

Фото: РТС
Фото: РТС

Већ у новогодишњој ноћи, прве сате по новој цени одрадили су конобари. Њихове зараде су по правилу оне законом прописане, минималне.

Минимална зарада је сада за око две хиљаде већа него прошле године. Уз 155 динара по часу премашила је 27.000 динара. Иако су синдикати тражили више, кажу важно је да се она редовно повећава.

"Реално гледајући, направио се један квалитетан помак, поготово што последње три године редовно подижемо цену. У ове три године је за 28 одсто подигнута минималне зарада", указује Љубисав Орбовић, председник СССС.

Око 300.000 радника код нас прима минималну зараду. Да је то велики број, сагласни су и у Унији послодаваца, одакле подсећају да је минималац привремено решење, које треба да помогне фирми да изађе из кризе или одустане од посла.

"У зависности од тога са чим се фирма суочава, послодавац треба да изађе из минималне цене рада и исплаћује цену рада, односно зараду радницима онако као што заслужују, а опет у складу са могућностима", напомиње Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије.

Да има злоупотреба са исплатом минималца, сагласни су и послодавци и синдикати којима је најважнији заштитни елемент тако прописане зараде.

"Нама је, да кажем, неки циљ да у наредне две-три-четири године најкасније, минимална цена рада и просечна пензија буду на нивоу минималне потрошачке корпе", наводи министар за рад Зоран Ђорђевић.

Да је у протеклом периоду минимална зарада расла брже од просечне, показује податак да је у односу на 2012. чак упола већа.

Коментара: 0


#   РТС   Јужна Србија Инфо   Зоран Ђорђевић   минималац   Љубисав Орбовић   цена рада
@rts_vesti @juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима