Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Привредна комора Србије: Повољни кредити и пореске олакшице против епидемије

Bookmark and Share

24.03.2020. З. Радовић, Новости

Привредна комора упутила Влади Србије предлог мера економске политике како би се ублажиле последице вируса. Минималац радницима за чијим ангажовањем престаје рад, а послодавци без пореза

Привредна комора Србије: Повољни кредити и пореске олакшице против епидемије

Привредна комора Србије упутила је Влади Србије предлоге мера економске политике, а међу њима је оснивање гарантног фонда који би давао повољне кредите привреди и продужење рокова за плаћање рачуна за струју и гас за привреднике за 30 дана. ПКС је предложио да сви радници за чијим ангажовањем у условима ванредног стања не постоји потреба добију минималну зараду од око 30.000 динара, а да држава привредницима одобри олакшице за плаћање пореза на зараде и припадајућих доприноса.

Као приоритетна мера истакнуто је оснивање фонда који би пре свега микро, малим и средњим предузећима омогућио приступ повољним кредитима. ПКС је затражило да држава преузме на себе гаранцију у висини од 50 одсто одобрених средстава по свакој позајмици, док би преостали део ризика преузели кредитори.

Предлажемо да се привредним субјектима продуже рокови плаћања ка јавним предузећима "Србијагас" и "Електропривреда" и другима који пружају јавно-комуналне услуге за месец дана, на већ уговорени датум доспећа обавеза - затражили су из ПКС. - Влади предлажемо да донесе акт којим ће омогућити растерећење накнаде зараде коју послодавци буду исплаћивали запосленима за чијим радом неће постојати потреба за време трајања ванредних околности. Послодавци би били у обавези да обрачунају и плате порез и све доприносе, а потом би, у року који одреди ВС, 15 или 30 дана од исплате, подносили захтев за повраћај плаћеног пореза на зараде и доприносе за обавезно социјално осигурање.

Они препоручују да највиши износ нето зараде која би била предмет ове олакшице буде 30.000 динара, а уколико послодавац уплати већи износ, на разлику би плаћао редован порез, без олакшица.

У Привредној комори апелују на Владу Србије да размотри могућност да за најугроженије делатности, пре свих туризам, угоститељство и путнички саобраћај, у потпуности преузме на себе трошак зарада запослених за чијим радом неће постојати потреба током ванредног стања и у периоду од 90 дана од његовог укидања. Једна од препорука је и да Републички фонд за здравствено осигурање финансира накнаду зараде свих запослених који буду на боловању због вируса корона, како услед карантина, тако и због болничког лечења.

Уколико би изостала адекватна подршка државе, као и координација мера економске политике, последице по привреду би биле драматичне, односно дошло би до изражене неликвидности, пада производње и запослености - упозоравају из ПКС. - Дошло би и до губитка домаћег и иностраног тржишта, а последично томе, до пада пореских прихода, пораста дефицита и нарушавања макроекономске стабилности, умањења привредног потенцијала земље и пада стандарда становништва.

ДРУГА ФАЗА

Привредна комора Србије предлаже да Влада донесе акт којим ће за време ванредног стања одложити плаћање обавеза за порез на додату вредност, аконтација пореза на добит правних лица, као и обавезе за акцизе на све акцизне производе осим на нафту, гас и дуван за 15 дана. Траже и да Пореска управа обустави контроле за време трајања ванредног стања и предлажу да све донације здравственим установама и другим организацијама буду ослобођене пореза на додату вредност.

Коментара: 0


#   порез   Влада Републике Србије   Привредна комора   минималац   Коронавирус
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима