Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Privredna komora Srbije: Povoljni krediti i poreske olakšice protiv epidemije

Bookmark and Share

24.03.2020. Z. Radović, Novosti

Privredna komora uputila Vladi Srbije predlog mera ekonomske politike kako bi se ublažile posledice virusa. Minimalac radnicima za čijim angažovanjem prestaje rad, a poslodavci bez poreza

Privredna komora Srbije: Povoljni krediti i poreske olakšice protiv epidemije

Privredna komora Srbije uputila je Vladi Srbije predloge mera ekonomske politike, a među njima je osnivanje garantnog fonda koji bi davao povoljne kredite privredi i produženje rokova za plaćanje računa za struju i gas za privrednike za 30 dana. PKS je predložio da svi radnici za čijim angažovanjem u uslovima vanrednog stanja ne postoji potreba dobiju minimalnu zaradu od oko 30.000 dinara, a da država privrednicima odobri olakšice za plaćanje poreza na zarade i pripadajućih doprinosa.

Kao prioritetna mera istaknuto je osnivanje fonda koji bi pre svega mikro, malim i srednjim preduzećima omogućio pristup povoljnim kreditima. PKS je zatražilo da država preuzme na sebe garanciju u visini od 50 odsto odobrenih sredstava po svakoj pozajmici, dok bi preostali deo rizika preuzeli kreditori.

Predlažemo da se privrednim subjektima produže rokovi plaćanja ka javnim preduzećima "Srbijagas" i "Elektroprivreda" i drugima koji pružaju javno-komunalne usluge za mesec dana, na već ugovoreni datum dospeća obaveza - zatražili su iz PKS. - Vladi predlažemo da donese akt kojim će omogućiti rasterećenje naknade zarade koju poslodavci budu isplaćivali zaposlenima za čijim radom neće postojati potreba za vreme trajanja vanrednih okolnosti. Poslodavci bi bili u obavezi da obračunaju i plate porez i sve doprinose, a potom bi, u roku koji odredi VS, 15 ili 30 dana od isplate, podnosili zahtev za povraćaj plaćenog poreza na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Oni preporučuju da najviši iznos neto zarade koja bi bila predmet ove olakšice bude 30.000 dinara, a ukoliko poslodavac uplati veći iznos, na razliku bi plaćao redovan porez, bez olakšica.

U Privrednoj komori apeluju na Vladu Srbije da razmotri mogućnost da za najugroženije delatnosti, pre svih turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj, u potpunosti preuzme na sebe trošak zarada zaposlenih za čijim radom neće postojati potreba tokom vanrednog stanja i u periodu od 90 dana od njegovog ukidanja. Jedna od preporuka je i da Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira naknadu zarade svih zaposlenih koji budu na bolovanju zbog virusa korona, kako usled karantina, tako i zbog bolničkog lečenja.

Ukoliko bi izostala adekvatna podrška države, kao i koordinacija mera ekonomske politike, posledice po privredu bi bile dramatične, odnosno došlo bi do izražene nelikvidnosti, pada proizvodnje i zaposlenosti - upozoravaju iz PKS. - Došlo bi i do gubitka domaćeg i inostranog tržišta, a posledično tome, do pada poreskih prihoda, porasta deficita i narušavanja makroekonomske stabilnosti, umanjenja privrednog potencijala zemlje i pada standarda stanovništva.

DRUGA FAZA

Privredna komora Srbije predlaže da Vlada donese akt kojim će za vreme vanrednog stanja odložiti plaćanje obaveza za porez na dodatu vrednost, akontacija poreza na dobit pravnih lica, kao i obaveze za akcize na sve akcizne proizvode osim na naftu, gas i duvan za 15 dana. Traže i da Poreska uprava obustavi kontrole za vreme trajanja vanrednog stanja i predlažu da sve donacije zdravstvenim ustanovama i drugim organizacijama budu oslobođene poreza na dodatu vrednost.

Komentara: 0


#   porez   Vlada Republike Srbije   Privredna komora   minimalac   Koronavirus
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima