Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радници блокирали центар Пирота

rssBookmark and Share

Пирот 30.09.2014. Бета

Неколико стотина радника "АХА Мура Први мај" блокирало је главну улицу у Пироту, захтевајући да им неко из Министарства привреде каже каква је судбина те фабрике после стечаја у словеначкој "АХА Мури".

Радници блокирали центар Пирота

Од прошлог четвртка 1.300 радника те фирме штрајкује због неисплаћених зарада, неповезаног стажа, неоверених књижица и нерешеног статуса фабрике.

У септембру 2012. године словеначко-енглеска компанија "АХА група"

купила је три производње хале пиротског "Првог маја" за 2,1 милион евра.

Они су данас подсетили да је власница словеначке "АХА Муре", Мојца Луканчић рекла да је нашла инвеститора за докапитализацију пиротске фабрике.

"Тражимо од локалне самоуправе, али и од начелника Пиротског округа да нам помогну да неко из Министарства привреде дође у Пирот и каже шта ће бити са фабриком. Крајем прошле недеље одржан је састанак у Министарству и речено је да се до петка Мојци Луканчић да рок да уплати пет милиона за докапитализацију", казао је повереник Асоцијације слободних и независних синдиката Владица Маринковић.

"Ако се то не деси, држава ће активирати део депозита и уплатити фабрици средства како би могли да радимо. Међутим, нико не даје гаранције за то. Све је то на реч. Очекујемо помоћ", нагласио је Маринковић.

Повереник Удруженог гранског синдиката "Независност" Саша Потић казао је да су после разговора са стечајним управником добили уверевања да Влада Словеније хоће да помогне, али да сачекају десетак дана.

"Радимо без плате, топлог оброка и накнаде за превоз. Власница нам је дужна три последње зараде, а није нам повезан стаж нити су нам оверене књижице. Спремни смо да и даље штрајкујемо јер изгледа нема другог решења да нас неко види и чује и помогне", рекао је Потић.

Делегацију радника примио је заменик председника Општине Пирот Александар Ћирић.

После састанка, Владица Маринковић је рекао да су телефоном звали Министарство привреде и да им је речено да покушавају да нађу решење.

"Тражићемо помоћ Округа. Враћамо се данас у фабрику где ћемо донети одлуку о даљим потезима", рекао је Маринковић.

Коментара: 0


#   Пирот   радници   Први Мај Пирот   блокада   АХА Мура   Владица Маринковић   Александар Ћирић   Министарство привреде
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима