Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnici blokirali centar Pirota

rssBookmark and Share

Pirot 30.09.2014. Beta

Nekoliko stotina radnika "AHA Mura Prvi maj" blokiralo je glavnu ulicu u Pirotu, zahtevajući da im neko iz Ministarstva privrede kaže kakva je sudbina te fabrike posle stečaja u slovenačkoj "AHA Muri".

Radnici blokirali centar Pirota

Od prošlog četvrtka 1.300 radnika te firme štrajkuje zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog staža, neoverenih knjižica i nerešenog statusa fabrike.

U septembru 2012. godine slovenačko-engleska kompanija "AHA grupa"

kupila je tri proizvodnje hale pirotskog "Prvog maja" za 2,1 milion evra.

Oni su danas podsetili da je vlasnica slovenačke "AHA Mure", Mojca Lukančić rekla da je našla investitora za dokapitalizaciju pirotske fabrike.

"Tražimo od lokalne samouprave, ali i od načelnika Pirotskog okruga da nam pomognu da neko iz Ministarstva privrede dođe u Pirot i kaže šta će biti sa fabrikom. Krajem prošle nedelje održan je sastanak u Ministarstvu i rečeno je da se do petka Mojci Lukančić da rok da uplati pet miliona za dokapitalizaciju", kazao je poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Vladica Marinković.

"Ako se to ne desi, država će aktivirati deo depozita i uplatiti fabrici sredstva kako bi mogli da radimo. Međutim, niko ne daje garancije za to. Sve je to na reč. Očekujemo pomoć", naglasio je Marinković.

Poverenik Udruženog granskog sindikata "Nezavisnost" Saša Potić kazao je da su posle razgovora sa stečajnim upravnikom dobili uverevanja da Vlada Slovenije hoće da pomogne, ali da sačekaju desetak dana.

"Radimo bez plate, toplog obroka i naknade za prevoz. Vlasnica nam je dužna tri poslednje zarade, a nije nam povezan staž niti su nam overene knjižice. Spremni smo da i dalje štrajkujemo jer izgleda nema drugog rešenja da nas neko vidi i čuje i pomogne", rekao je Potić.

Delegaciju radnika primio je zamenik predsednika Opštine Pirot Aleksandar Ćirić.

Posle sastanka, Vladica Marinković je rekao da su telefonom zvali Ministarstvo privrede i da im je rečeno da pokušavaju da nađu rešenje.

"Tražićemo pomoć Okruga. Vraćamo se danas u fabriku gde ćemo doneti odluku o daljim potezima", rekao je Marinković.

Komentara: 0


#   Pirot   radnici   Prvi Maj Pirot   blokada   AHA Mura   Vladica Marinković   Aleksandar Ćirić   Ministarstvo privrede
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima