Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slovenci uništili „Prvi maj“

rssBookmark and Share

Pirot 16.10.2014. Novosti

Radnici "Aha Mura" u Pirotu štrajkuju i iščekuju rešenje. Ni od dokapitalizacije od pet miliona evra, koja je najavljivana, nije bilo ništa, a vlasnica mesecima ne dolazi u Pirot

Slovenci uništili „Prvi maj“

NEISPLAĆENE tromesečne zarade. Neoverene zdravstvene knjižice. Blokada računa za oko 40 miliona dinara. Dugovi za energente, poreze i doprinose. Najava odlaska poslovnih partnera kod drugih proizvođača. Preduzeće na ivici ambisa i neizvesna sudbina 1.328 tekstilaca tačnije njihovih radnih mesta i isto toliko porodica. Ovo je ekonomsko-socijalna slika u kompaniji "Aha Mura-Prvi maj" u Pirotu, čiji je vlasnik, firma "Mura" iz slovenačke Murske Sobote, otišla u stečaj.

Vlasnica firme, Mojca Lukančič, koja je "Prvi maj" kupila za dva miliona evra sopstvenog novca i za oko šest miliona evra subvencija iz budžeta Srbije (5.000 evra po radnom mestu), mesecima nije došla u Pirot. Ni od dokapitalizacije od pet miliona evra, koju je najavljivala, nije bilo ništa, pa su pirotski konfekcioneri već dve nedelje u štrajku. Nekoliko puta su šetali ulicama grada i protestovali ispred zgrade opštine i okruga, a juče posle podne je održan još jedan radnički protest u krugu fabrike.

- Ne znam šta će biti i kako će biti dalje, ali ono što je sigurno to je da smo u velikoj nevolji. Posle razgovora sa ministrom Željkom Sertićem i njegovog susreta sa slovenačkim ministrom Jožefom Petrovićem, očekujemo najavljeno formiranje radne grupe, koja bi trebala da reši problem "Prvog maja" - kaže za "Novosti" Vladica Marinković, sindikalni poverenik ASNS. Ona dodaje da ovaj problem mogu rešiti samo dve države, a radnicima je jedini cilj da rade i da preuzeće opstane.

Ministar Sertić je prethodno, na sastanku sa rukovodstvom i sindikatima, istakao da Srbija neće aktivirati bankarsku garanciju u slučaju kompanije "Aha Mura - Prvi maj", jer je zajednički interes da fabrika opstane.

OSTALE DVE SOLUCIJE

Slaviša Svilarov, finansijski direktor fabrike, kaže da su se proteklih dana iskristalisale dve solucije koje su jedino moguće. Jedna je da država uz adekvatne garancije oslobodi deo depozita kod Sberbanke, a druga je da preuzme vlasništvo nad kompanijom. U obe varijante fabrika bi opstala i radna mesta bi bila sačuvana.

Komentara: 0


#   Pirot   radnici   Prvi Maj Pirot   štrajk   AHA Mura   radna mesta   Slaviša Svilarov   Vladica Marinković   Slovenci   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima