Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnici „Prvog maja“ započeli štrajk glađu

rssBookmark and Share

Pirot 27.10.2014. Tanjug

Sedamnaestoro radnika pirotske konfekcije "AHA Mura Prvi maj" započelo je danas štrajk glađu zahtevajući da država spasi od gašenja fabriku koja zapošljava 1.300 radnika.

Radnici „Prvog maja“ započeli štrajk glađu

Po rečima jednog od štrajkača Gordane Pavlov, proteklih meseci zaposleni su pokušali štrajkovima da skrenu pažnju na probleme, ali efekata nije bilo.

"Razgovarali smo sa svima, od predsednika opštine, preko načelnika okruga, na kraju imali sastanke i u ministarstvima, ali svi su nam davali lažna obećanja. U firmi radim 27 godina. Niko do sada nije imao dovoljno sluha da nas sasluša kako bi se našlo rešenje za naše probleme", kaže Pavlova.

Poverenik ASNS sindikata u ovoj fabrici Vladica Marinković kaže da zaposleni u pirotskoj fabrici već tri meseca ne primaju platu i nemaju overene zdravstvene knjižice.
"Zahtevamo da država nađe rešenje za našu fabriku, što su nam već obećali u Ministarstvu privrede, ali se ništa ne dešava po tom pitanju", kaže Marinković, koji takođe štrajkuje glađu.

Finansijski direktor kompanije "AHA Mura Prvi maj" Slaviša Svilarov kazao je novinarima da je suština celog problema što privatizacija od 2012. godine nije uspela.

"Radnici su ostali nezaštićeni, vlasnice kao takve više nema i mi molimo državu da nam pomogne, a poenta cele priče je da ova fabrika može uspešno da radi. Ne tražimo da padnemo na državne jasle već da se omogući statusna promena koja će obezbediti da fabrika postane samoodrživa i kasnije ponovo privatizuje", kazao je Svilarov.

Pirotska fabrika je deo slovenačke kompanije "AHA Mura" koja je od kraja maja ove godine u stečaju zbog ogromnih dugovanja prema Poreskoj upravi Slovenije. Pirotska fabrika je automatski postala deo stečajne mase matične kompanije i od tada je sudbina pirotske konfekcije postala neizvesna.

Komentara: 0


#   Pirot   sindikat   Prvi Maj Pirot   štrajk   AHA Mura   Slaviša Svilarov   Vladica Marinković   Gordana Pavlov   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima