Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rešenja za Prvi maj još nema

rssBookmark and Share

Pirot 25.10.2014.

Radnici Kompanije „Aha Mura - Prvi maj“ iz Pirota rešili da radikalizuju protest. Propala državna subvencija od 5.000 evra po radnom mestu

Rešenja za Prvi maj još nema

Mesec dana otkako su počeli da ispoljavaju nezadovoljstvo stanjem u privatizovanoj kompaniji „Aha Mura - Prvi maj“ u Pirotu, radnici tog preduzeća su juče najavili štrajk glađu, koji počinje od ponedeljka. Ovakvu odluku je u prisustvu Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, najavio Vladica Marinković, fabrički poverenik te radničke organizacije, pišu Novosti.

- Do sada niko od nadležnih iz ministastava i drugih institucija nije imao razumevanja za naš problem. Nijedan naš apel da nam se pomogne i da spasimo preduzeće nije urodio plodom, pa smo zato prinuđeni da radikalizujemo protest. To znači da ćemo od ponedeljka otpočeti štrajk glađu u krugu fabrike, tačnije u prostorijama uprave - rekao je Marinković i dodao da je jedini cilj ovakvog postupka spas preduzeća koje je u stečaj povukla slovenačka „Mura“, vlasništvo Mojce Lukančič, koja je bankrotirala.

SPAS - PODRŽAVLjENjE?
Osim ključnog zahteva, da se spasi preduzeće, radnici traže i da im se isplate zaostale zarade sa adekvatnim porezima i doprinosima i da im se overe zdravstvene knjižice. Jedini spas za nekada čuvenu kompaniju je, prema mišljenju sindikata i radnika, da država Srbija preuzme vlasništvo nad „Prvim majem“.

Ranka Savić je konstatovala da nije uspela „prvomajce“ da odgovori od štrajka glađu, koji je poslednje sredstvo za ostavarivanje interesa radnika.

- Država Srbija je, pre dve godine, u privatizaciju „Prvog maja“ uložila oko šest miliona evra, dajući subvencije novom vlasniku od oko 5.000 evra po radnom mestu. Upravo ta činjenica je obavezuje da na ovaj ili onaj način reši sudbinu preduzeća sa više od 1.300 radnika i isto toliko porodica. Od ponedeljka problem preduzeća u svoje ruke preuzima centrala ASNS u Beogradu. Tražićemo razgovor s ministrom Željkom Sertićem, pošto radna grupa koja je formirana radi rešenja problema u fabrici, nije ništa uradila. Bilo kako, nećemo dozvoliti da se fabrika zakatanči, a radnici odu na ulicu jer to nikome nije u isteresu - rekla je predsednica ASNS i dodala da u rešavanju problema pirotskih tekstilaca očekuje i pomoć drugih sindikalnih centrala.
 

Komentara: 0


#   Pirot   subvencije   sindikat   Prvi Maj Pirot   štrajk   AHA Mura   Ranka Savić   Vladica Marinković   štrajk glađu   radna grupa   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima