Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Раскинут уговор за приватизацију фабрике папира Фопа

rssBookmark and Share

Бујановац 12.01.2011. Бета

Трговински суд у Лесковцу донео је решење о раскиду уговора за приватизацију фабрике папира и картона Фопа из Владичиног Хана, рекао је данас координатор за Пчињски округ Привредне коморе Лесковац Бранислав Поповић.

Он је казао да се Фопа сада налази у стечају јер је приватизована по старом закону.

"Приватизациони уговор је раскинут и са ПС partners ПЕС из Сурдулице, на шта су се власници жалили тако да тај поступак још није окончан", рекао је Поповић.

У Пчињском округу, додаје Поповић, у процесу припреме за приватизацију су три предузећа, док је још шест предузећа неприватизовано.

Он је казао да је до сада 26 предузећа приватизовано аукцијом, тендером четири, у стечају се налази 14 предузећа, у ликвидацији десет, а у процесу реструкције се налазе Делишес из Владичиног Хана и Светлост из Бујановца.

Према његовим речима, прошле године је приватизован мали број фирми, јер је процес приватизације већ при крају.

"Приватизације у Пчињском округу могу се оценити као неуспешне и након проналажења новог власника због непотпуне докумантације или због неприказаних губитака купљеног предузећа", казао је Поповић.

Поповић је навео да већина приватизованих фирми има проблема са исплатом зарада, пореза и доприноса, односно да су се проблеми наставили какви су били и пре приватизације, иако су смањене плате и број радника.

"Пчињски округ учествује само са један одсто у укупном извозу Србије у 2010. години, а од тих један одсто, 40 одсто чине врањска предузећа Алфа, Симпо и приватна фабрика обуће Санч", навео је Поповић.

У Пчињском округу незапослено је између 20 и 30 одсто становништва, а најнижу просечну зараду у прошлој години имала је општина Владичин Хан са око 16.000 динара, док је највећа просечна плата у општини Бујановац са око 28.000.

Коментара: 0


#   Бујановац   Владичин Хан   Пчињски округ     стечај   приватизација   уговор
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима