Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Резултати рада Канцеларије за локални и економски развој у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 22.12.2018. Јужна Србија Инфо

Синоћ је на презентацији и дружењу са пословним партнерима и руководством града, Канцеларија за локални економски развој града Ниша (КЛЕР), представила шта је урађено и какави су планови у наредној години.

Резултати рада Канцеларије за локални и економски развој у Нишу

Нишка Канцеларија за локални економски развој и пројекте постоји 10 година и основана је 26. фебруара 2009. године, али се реално последње две године позиционирала у нишком јавном животу, као једна од значајнијих институција у граду. 

За ових десет година Канцеларија је пролазила кроз различите фазе, радила различите послове 

“Радимо много, на много различитих пројеката, са много различитих партнера. Послови које ми обављамо су широког спектра. У том смислу партнери знају само за део посла у којима имамо директну сарадњу. Хтели смо да партнерима кажемо шта је све то што радимо, а ја као начелник сам желео да представим и своје сараднике и да презентујемо на којим пословима ћемо радити у наредној години", рекао је Милан Ранђеловић.

Канцеларија за локални економски развој има тренутно 36 запослених и бави се широком дијапазоном активности. К

анцеларија ради на подршци улагањима, привлачењу инвестиција, унађређење пословног окружања, на чему ће интензивирати радове и током наредне године. 

Ранђеловић је казао да су један од показатеља, да је Кацеларија на добром путу признања добијена, током године иза нас.

Престижни "Фајненшал тајмс" је објавио ранг листу финасијских, економских и бизнис потенцијала градова и региона Европе. Овим ранг листама идентификовани су градови и региони са најперспективнијим потенцијалима за инвестициона улагања, економски развој и привредни раст. Град Ниш нашао се на овој листи најперспективнијих градова на основу својих потенцијала, евидентног раста страних инвестиција и квалитне подршке града локалном економском развоју и инвестицијама, кроз Канцеларију за локални економски развој и пројекте. Иза овог престижног признања и резултата који су до њега довели, стоји вишегодишњи континуирани рад и подршка Канцеларије и институција локалне самоуправе као и значајна подршка Републике Србије.

ФДИ, стране директне инвестиције, европски градови и региони будућности 2018/2019 рангирање има за циљ проналажење најперспективнијих градова и региона у Европи, не само у земљама ЕУ већ и ван ње.

Град Ниш званично се нашао на високом седмом месту, малих европских градова будућности 2018/2019. Испред њега на листи су градови Дебрецин Мађарска, Дерби УК, Пловдив Бугарска, Плзен Чешка Република, Рединг УК, Дери /Лондондери УК, а после Ниша следе Оулу Финска, Мидлсбрух УК и Белфаст УК.

Ниш се, као регион, нашао по истим критеријумима на трећем месту малих европских региона у категорији привлачења директних страних инвестиција, после Греатер Хелсинки региона у Финској и Еидховен региона у Холандији. После Нишавског региона следе  препознати региони у Бугарској, Чешкој, Словенији, Хрватској, Пољској, Републици Српској и БИХ регион у истој категорији.

“Кључни задатак Кацеларије у наредној години је да реализује велики број пројеката који су одобрени од стране Министарстава. Вредност пројеката је око четири милијарде динара. То захтева и људе и ресурсе и највећи задатак ће нам бити да те пројекте успешно реализујемо и уколико се буду појавиле неке друге прилике, то не пропустимо”.

Најважнији пројекти који треба да се реализују у наредној години је Научно технолошки парк, завршетак радова у спотском комплексу Чаир и стадион , стрељана, радови на школама, централном градском тргу, на Тврђави, комплексу Медијана, пројекту “ Нови Ниш”, изградњи станова као и многи други о којима ћемо писати. 

Милан Ранђеловић је подсетио да је 2017. Први пут направљен Програм локалног економског развоја за који је било издвојено 18 милиона днара. У 2018. Години буџет за Програм је 38 милиона а за следећу годину је предвиђено 40 милиона динара.

“Кроз програм доступности финансирања са банком Интезом бескаматним кредитима финансирали смо 160 фирми, кроз програм интернационализације 16 и четири удружења привредника. Кроз унапређење конкурентности 58 фирми и пет старт апова и имамо осам веома добрих пројеката сарадње привреде и научно образовних институција”, рекао је Ранђеловић.

Град је, како је Ранђеловић казао, ове године издвојио 40 милиона динара за локални акциони план запошљавања који се спроводи са Националном службом запошљавања, која је обезбедила додатна 33 милиона суфинансирања. 

У бројкама је то око 110 милиона динара подршке привреди која је реализована током 2018. године.

“Не постоји локална самоуправа у Србији која је приближно толико издвојила за подршку домаћој привреди и њиховим малим и средњим предузећима. Наредне године издвајања за ове намене су на том нивоу.“


#   Ниш   ЕУ   Јужна Србија Инфо   Милан Ранђеловић   економија   локална самоуправа   КЛЕР   Нови Ниш   пројекти   Канцеларија за локални економски развој   привредни раст   технолошки парк   акциони план
@juznasrbija @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима