Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rezultati rada Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 22.12.2018. Južna Srbija Info

Sinoć je na prezentaciji i druženju sa poslovnim partnerima i rukovodstvom grada, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj grada Niša (KLER), predstavila šta je urađeno i kakavi su planovi u narednoj godini.

Rezultati rada Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj u Nišu

Niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte postoji 10 godina i osnovana je 26. februara 2009. godine, ali se realno poslednje dve godine pozicionirala u niškom javnom životu, kao jedna od značajnijih institucija u gradu. 

Za ovih deset godina Kancelarija je prolazila kroz različite faze, radila različite poslove 

“Radimo mnogo, na mnogo različitih projekata, sa mnogo različitih partnera. Poslovi koje mi obavljamo su širokog spektra. U tom smislu partneri znaju samo za deo posla u kojima imamo direktnu saradnju. Hteli smo da partnerima kažemo šta je sve to što radimo, a ja kao načelnik sam želeo da predstavim i svoje saradnike i da prezentujemo na kojim poslovima ćemo raditi u narednoj godini", rekao je Milan Ranđelović.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ima trenutno 36 zaposlenih i bavi se širokom dijapazonom aktivnosti. K

ancelarija radi na podršci ulaganjima, privlačenju investicija, unađređenje poslovnog okružanja, na čemu će intenzivirati radove i tokom naredne godine. 

Ranđelović je kazao da su jedan od pokazatelja, da je Kacelarija na dobrom putu priznanja dobijena, tokom godine iza nas.

Prestižni "Fajnenšal tajms" je objavio rang listu finasijskih, ekonomskih i biznis potencijala gradova i regiona Evrope. Ovim rang listama identifikovani su gradovi i regioni sa najperspektivnijim potencijalima za investiciona ulaganja, ekonomski razvoj i privredni rast. Grad Niš našao se na ovoj listi najperspektivnijih gradova na osnovu svojih potencijala, evidentnog rasta stranih investicija i kvalitne podrške grada lokalnom ekonomskom razvoju i investicijama, kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Iza ovog prestižnog priznanja i rezultata koji su do njega doveli, stoji višegodišnji kontinuirani rad i podrška Kancelarije i institucija lokalne samouprave kao i značajna podrška Republike Srbije.

FDI, strane direktne investicije, evropski gradovi i regioni budućnosti 2018/2019 rangiranje ima za cilj pronalaženje najperspektivnijih gradova i regiona u Evropi, ne samo u zemljama EU već i van nje.

Grad Niš zvanično se našao na visokom sedmom mestu, malih evropskih gradova budućnosti 2018/2019. Ispred njega na listi su gradovi Debrecin Mađarska, Derbi UK, Plovdiv Bugarska, Plzen Češka Republika, Reding UK, Deri /Londonderi UK, a posle Niša slede Oulu Finska, Midlsbruh UK i Belfast UK.

Niš se, kao region, našao po istim kriterijumima na trećem mestu malih evropskih regiona u kategoriji privlačenja direktnih stranih investicija, posle Greater Helsinki regiona u Finskoj i Eidhoven regiona u Holandiji. Posle Nišavskog regiona slede  prepoznati regioni u Bugarskoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Republici Srpskoj i BIH region u istoj kategoriji.

“Ključni zadatak Kacelarije u narednoj godini je da realizuje veliki broj projekata koji su odobreni od strane Ministarstava. Vrednost projekata je oko četiri milijarde dinara. To zahteva i ljude i resurse i najveći zadatak će nam biti da te projekte uspešno realizujemo i ukoliko se budu pojavile neke druge prilike, to ne propustimo”.

Najvažniji projekti koji treba da se realizuju u narednoj godini je Naučno tehnološki park, završetak radova u spotskom kompleksu Čair i stadion , streljana, radovi na školama, centralnom gradskom trgu, na Tvrđavi, kompleksu Medijana, projektu “ Novi Niš”, izgradnji stanova kao i mnogi drugi o kojima ćemo pisati. 

Milan Ranđelović je podsetio da je 2017. Prvi put napravljen Program lokalnog ekonomskog razvoja za koji je bilo izdvojeno 18 miliona dnara. U 2018. Godini budžet za Program je 38 miliona a za sledeću godinu je predviđeno 40 miliona dinara.

“Kroz program dostupnosti finansiranja sa bankom Intezom beskamatnim kreditima finansirali smo 160 firmi, kroz program internacionalizacije 16 i četiri udruženja privrednika. Kroz unapređenje konkurentnosti 58 firmi i pet start apova i imamo osam veoma dobrih projekata saradnje privrede i naučno obrazovnih institucija”, rekao je Ranđelović.

Grad je, kako je Ranđelović kazao, ove godine izdvojio 40 miliona dinara za lokalni akcioni plan zapošljavanja koji se sprovodi sa Nacionalnom službom zapošljavanja, koja je obezbedila dodatna 33 miliona sufinansiranja. 

U brojkama je to oko 110 miliona dinara podrške privredi koja je realizovana tokom 2018. godine.

“Ne postoji lokalna samouprava u Srbiji koja je približno toliko izdvojila za podršku domaćoj privredi i njihovim malim i srednjim preduzećima. Naredne godine izdvajanja za ove namene su na tom nivou.“

Komentara: 0


#   Niš   EU   Južna Srbija Info   Milan Ranđelović   ekonomija   lokalna samouprava   KLER   Novi Niš   projekti   Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj   privredni rast   tehnološki park   akcioni plan
@juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima