Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија и Словенија помажу Првом мају

rssBookmark and Share

Пирот 29.09.2014. Танјуг

Србија и Словенија вољне су да помогну да се спречи најгори сценарио и сачувају радна места за пиротске конфекционаре.

Србија и Словенија помажу Првом мају

Повереник Асоцијације независних синдиката Србије (АСНС) у компанији "АХА Мура Први мај" Владица Маринковић, изјавио је да је поводом штрајка радника компаније одржан хитан састанак у Министарству привреде на коме је закључено да су и Србија и Словенија вољне да помогну да се спречи најгори сценарио и сачувају радна места за пиротске конфекционаре.

Око 1.300 радника пиротске конфекције, која је део словеначке "АХА Мура" у генералном су штрајку од четвртка јер власница компаније, по Маринковићевим речима још увек није уплатила обећаних пет милиона евра намењених докапитализацији пиротске компаније.

Састанку су присуствовали и представници словеначке СИД банке и једини захтев који имају и наша и словеначка држава, као и банка јесте да се радници врате на посао.

Дат је рок власници "АХА Муре" Мојци Луканчич да до наредног петка уплати новац, ако се то не деси онда ће држава активирати део депозита и уплатити на наш рачун што ће омогућити покретање производње, исплату плата радницима, с обзиром да још увек нису исплаћене трећа трећина зараде за јун, зараде за јул и август", казао је Маринковић.

По његовим рецима, последња, уједно и најгора могућност је да фабрика оде у стечај а радници оду тржиште рада.

"Ја позивам раднике да се у понедељак сви окупимо у 7 сати и заједно донесемо одлуку шта ћемо да радимо јер је реч о важном тренутку за будућност фабрике", каже Маринковић.

Стечајни управник пиротске фабрике, која је од момента одласка у стечај фирме-мајке словеначке "АХА Муре" постала део стечајне масе, Стево Радовановић изјавио је медијима да је најгора могућност да се штрајк настави, јер уколико се то деси, по његовим речима, неизбежан је банкрот фабрике.

Компанија "АХА Мура" која је власник пиротске конфекције одлуком Окружног суда у Мурској Соботи, где је и седиште компаније, крајем маја отишла је у стечај због милионских дугова према Пореској управи Словеније.

С обзиром да је пиротска фабрика део словеначке компаније, и пиротска "АХА Мура Први мај" постала је део стечајне масе па је од онда судбина пиротске фабрике постала неизвесна. Почетком септембра 2012. године словеначка компанија "АХА Мура", након раскида приватизације, купила је пиротску фабрику за 2.1 милион евра.

Коментара: 0


#   Пирот   Први Мај Пирот     АХА Мура   радна места   Стево Радовановић   Владица Маринковић   стечајни управник   Први мај
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима