Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija i Slovenija pomažu Prvom maju

rssBookmark and Share

Pirot 29.09.2014. Tanjug

Srbija i Slovenija voljne su da pomognu da se spreči najgori scenario i sačuvaju radna mesta za pirotske konfekcionare.

Srbija i Slovenija pomažu Prvom maju

Poverenik Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) u kompaniji "AHA Mura Prvi maj" Vladica Marinković, izjavio je da je povodom štrajka radnika kompanije održan hitan sastanak u Ministarstvu privrede na kome je zaključeno da su i Srbija i Slovenija voljne da pomognu da se spreči najgori scenario i sačuvaju radna mesta za pirotske konfekcionare.

Oko 1.300 radnika pirotske konfekcije, koja je deo slovenačke "AHA Mura" u generalnom su štrajku od četvrtka jer vlasnica kompanije, po Marinkovićevim rečima još uvek nije uplatila obećanih pet miliona evra namenjenih dokapitalizaciji pirotske kompanije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici slovenačke SID banke i jedini zahtev koji imaju i naša i slovenačka država, kao i banka jeste da se radnici vrate na posao.

Dat je rok vlasnici "AHA Mure" Mojci Lukančič da do narednog petka uplati novac, ako se to ne desi onda će država aktivirati deo depozita i uplatiti na naš račun što će omogućiti pokretanje proizvodnje, isplatu plata radnicima, s obzirom da još uvek nisu isplaćene treća trećina zarade za jun, zarade za jul i avgust", kazao je Marinković.

Po njegovim recima, poslednja, ujedno i najgora mogućnost je da fabrika ode u stečaj a radnici odu tržište rada.

"Ja pozivam radnike da se u ponedeljak svi okupimo u 7 sati i zajedno donesemo odluku šta ćemo da radimo jer je reč o važnom trenutku za budućnost fabrike", kaže Marinković.

Stečajni upravnik pirotske fabrike, koja je od momenta odlaska u stečaj firme-majke slovenačke "AHA Mure" postala deo stečajne mase, Stevo Radovanović izjavio je medijima da je najgora mogućnost da se štrajk nastavi, jer ukoliko se to desi, po njegovim rečima, neizbežan je bankrot fabrike.

Kompanija "AHA Mura" koja je vlasnik pirotske konfekcije odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti, gde je i sedište kompanije, krajem maja otišla je u stečaj zbog milionskih dugova prema Poreskoj upravi Slovenije.

S obzirom da je pirotska fabrika deo slovenačke kompanije, i pirotska "AHA Mura Prvi maj" postala je deo stečajne mase pa je od onda sudbina pirotske fabrike postala neizvesna. Početkom septembra 2012. godine slovenačka kompanija "AHA Mura", nakon raskida privatizacije, kupila je pirotsku fabriku za 2.1 milion evra.

Komentara: 0


#   Pirot   Prvi Maj Pirot     AHA Mura   radna mesta   Stevo Radovanović   Vladica Marinković   stečajni upravnik   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima