Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Струја скупља за 3,8 одсто од 1. октобра

Bookmark and Share

Београд 01.09.2016. Танјуг

Струја ће од 1. октобра поскупети за 3,8 одсто, што је отприлике један евро по домаћинству, најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Струја ће од 1. октобра поскупети за 3,8 одсто, што је отприлике један евро по домаћинству, најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

"Грађани ће то поскупљење видети на рачунима у новембру", рекао је Антић јуче новинарима, наводећи да је то поскупљене отприлике један евро по домаћинству.

Министар је истакао да се поскупљење односи само на домаћинства, пошто привреда сада купује струју на тржишту.

"Задовољнои смо тим резултатом, то је најниже могуће кокреција коју смо успели да договоримо. То је дупло ниже него што су тражили, односно успели смо да то буде свега један евро просечно по домаћинству. То је мало повећање и позивам грађане да тај један евро уштеде", поручио је Антић.

Према његовим речима, ММФ је раније захтевао да поскупљење струје буде двоцифрено, па затим 7,7 одсто и да је влада успела да осигура најмање могуће поскупљење.

Он је подсетио да је прошле године струја у просеку поскупела 4,5 одсто.

Антић је нагласио да ће се влада борити да успори "криву раста цене струје", додајући да ће влада водити тврду политику преговарања.

Он је нагласио да је свима јасно да цена струје није тржишна и да Србија остаје земља са најнижом ценом електричне енергије.

Антић је рекао да су вођени озбиљни преговори са ММФ-ом у оквиру четврте и пете ревизије аранжмана на ту тему, да је у њима учествовао и премијер Александар Вучић и да је договорено најниже могуће повећање цене струје.

У Србији је јефтинија него у Албанији за 18,7 одсто, за 20 одсто него у БиХ, за 21 одсто него у Македонији, 38,7 него у Бугарској, 43,2 одсто јефтинија него у Црној Гори и чак око 90,1 одсто него у Хрватској, навео је министар.

Антић је рекао да би борд директора ММФ требало да данас одобри четврту и пету ревизију аранжмана са Србијом и то да објави након седнице вечерас или сутра ујутру.

"Један од важнијих делова меморандума са ММФ-ом је да имамо реструктурирање ЕПС-а и Србијагаса", подсетио је Антић.

Министар каже да су на овој ревизији била два кључна захтева, да имамо усвојени план оптимизације запослених и корекција цене струје.

Антић је навео да ће у Србији бити довољно струје и да је планирано да у 2016. буде производња струје за три одсто више него у 2015.

Он је рекао да ће сав новац од поскупљења струје бити намењен консолидацији електроенергетског система Србије, односно да то поскупљење није "инфлаторне природе".

"Борићемо се као влада да поскупљења струје буду праћена растом стандарда наших грађана", поручио је Антић.

Министар је навео да су за Србијагас имали сваког квартала ревизију и веома оштре захтеве ММФ-а за увођење реда и финансијске дисциплине у том предузће.

Према његовим речима, имали су позитивне оцене за Србијагас, али и захтеве за убрзање реформе у ЕПС-у.

Када је реч о оптимизацији запослених, Антић је казао да Електропривреду треба подмладити и да у првој фази тај процес подразумева позив људима који по разним основама имају пет година до одласка у пензију, уз одговарајуће стимулације.

Министар је додао је 200 евра отпремнине по години предвиђено за предузећа у реструктурирању, док је за остала јавна предузећа отпремнина у вези са њиховом зарадом и различите формуле.

Антић је навео да је према најновијим подацима производња угља у јулу, након два месеца пада, порасла за 3,7 у односу на исти месец прошле године.

За седам месеци је порасла за шест одсто у односу на исти период 2015, али је производња струје у јулу била нешто нижа него у истом месецу лане.

То је зато што нису у исто време обављени ремонти као прошле године, рекао је он, додајући да је зато у седам месеци производња струје била за два одсто већа него у истом периоду лане.

"У августу је производња струје била око 12 одсто већа него у августу прошле године", навео је Антић.

Када је реч о бесплатним киловатима, Антић је казао да ће бити још корисника у наредном периоду, прецизирајући да сада ту услугу користи 56.400 домаћинстава.

Коментара: 0


#   Београд   јавна предузећа   струја   ЕПС   поскупљење   Александар Вучић   Александар Антић   електрична енергија   Министарство рударства и енергетике
@EPSsnabdevanje @avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима