Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поскупљује струја од 1. децембра

Bookmark and Share

01.11.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Електрична енергија ће од 1. децембра за домаћинства поскупети 3,9 одсто јер је Агенција за енергетику дала сагласност за то.

Поскупљује струја од 1. децембра

Министар енергетике Александар Антић рекао је за РТС да ће струја бити скупља на рачунима од децембра, који пристижу у јануару.

Према његовим речима, струја за индустрију неће поскупљивати.

Антић је рекао да дуже од две године није било корекција цена струје.

"Последњи пут је значајније подизана 2015. године, 2016. и 2017. била је минимална корекција, 2018. и 2019. није било корекције. Имали смо оправдане захтеве енеретских компанија, све већи је улазак обновљивих извора енергије, има трошкова преношења те енергије, али постоји и значајан раст цена струје на светском тржишту", нагласио је министар енергетике.

Поскупљење је, каже, далеко испод захтева и трошкова енергетских компанија.

"И са том ценом имамо најјефтинију струју у региону, Европи, источноевропских земаља. Да кажем да је струја у Србији за 7,2 одсто нижа него у Македонији, 18,9 одсто од БиХ, 24 одсто него у Албанији, 35,8 одсто од Бугарске, 79,97 одсто од Хрватске, 85 одсто од Румуније, 125 одсто од Словеније", рекао је Антић.

Када је реч о другим енергентима, министар је рекао да њих има довољно и да неће поскупљивати.

Коментаришући евентуално заустављање дотока гаса из Русије преко Украјине, Антић је рекао да Србија води рачуна о својој енергетској стабилности и да "има сценарио за сваку од ситуација".

Коментара: 0


#   струја   ЕПС   поскупљење   Александар Антић   електрична енергија
@EPSsnabdevanje @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима