Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poskupljuje struja od 1. decembra

Bookmark and Share

01.11.2019. RTS, Južna Srbija Info

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto jer je Agencija za energetiku dala saglasnost za to.

Poskupljuje struja od 1. decembra

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji pristižu u januaru.

Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

"Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve eneretskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu", naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

"I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskih zemalja. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto od BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto od Bugarske, 79,97 odsto od Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije", rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da "ima scenario za svaku od situacija".

Komentara: 0


#   struja   EPS   poskupljenje   Aleksandar Antić   električna energija
@EPSsnabdevanje @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima