Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Судбина нишког аеродрома у рукама Београда

rssBookmark and Share

Ниш 19.06.2014. С. Јанковић, Белами

Трочлана делегација из Ниша прошле недеље обишла је два секундарна аеродрома у регији Валонија у Белгији, а циљ одласка је успостављање контакта ради заједничког проналажења лоу-кост компанија које би летеле са нишког аеродрома "Константин Велики".

Судбина нишког аеродрома у рукама Београда

Конкретних договора за сада нема, али како каже градски већник Михајло Здравковић, члан нишке делегације, шансе за опстанак наше ваздушне луке и даље постоје.

-Иницијатор ове посете било је српско Министарство спољних послова, посета је договорена још пре годину дана, а домаћин нам је био директор аеродрома Шарлеруа Жан-Жак Клокет. Овај аеродром од Брисела је удаљен свега 50 километара, у близини је још један у Лијежу и оба спадају у категорију секундарних, али по броју летова, путника и услуга јако добро послују. Ови аеродроми су изабрани, због тога што су на почетку рада имали истоветне проблеме као и наш. Постојала је добра инфраструктура, али и близина неколоко националних ваздушних лука које су ове аеродроме потпуно потиснули. Ипак, уз помоћ града, регионалне Владе Валоније и отворености ка приватном капиталу успели су да се изборе за позицију на тржишту и јако добро раде, каже за Здравковић.

Према његовим речима, аеродром Шарлеруа ове године остао је без летова за Београд, а менаџмент процењује да има довољно заинтересованих путника који би са овог аеродрома путовали ка Србији и Балкану. Градоначелник Ниша Зоран Перишић био је задужен за презентацију града и његових потенцијала, руководилац развоја аеродрома Константин велики Андријана Цветановић презентовала је нишку ваздушну луку и њене потенцијале, што је било довољно да менаџмент Валонског аеродрома пристане да се крене у заједничку потрагу за лоу кост компанијама које би летеле управо из Ниша.

-Њихова испитивања тржишта показују, да ће се авио-саобраћај све више селити ка Балкану и евроазијском подручју, а да ће носиоци путничког и карго саобраћаја бити управо секундарни аеродроми, који у кратком року могу да опслуже већи број путника и терета. Туристички потенцијали овог дела Србије, географски положај града као центра региона, Коридор 10, су најзначајније предности нашег аеродрома по оцени директора Шарлеруа аеродрома. Договорен је скори долазак господина Клокета у Ниш и заједничка акција на проналажењу лоу кост компаније која ће летети из Ниша, додаје наш саговорник.

На питање каква је перспектива нишког аеродрома у светлу искустава из Белгије, Здравковић каже:

-Биће далеко боља уколико пословна политика аеродрома Београд буде таква да лоу-кост компаније, које сада слећу тамо, преусмере на секундарне аеродроме какав је наш. Уколико уз то применимо и искуства аеродрома које смо обишли-јефтина цена карата и брзо укрцавање путника, робе и опслуживање авиона, све би било далеко боље и перспективније.

нис аеродром-с лазаревиц_6Међутим, пословна политика престоничког аеродрома није једини камен спотицања за нишки, који већ неко време нема ни једну редовну линију и животари од по неког бизнис лета приватним авионима, симболичног карго саобраћаја и јавног градског саобраћаја. Велика препрека за долазак неке ниско буџетне авиокомпаније је недостатак такозваног АЛС система. Како објашњава Михајловић , то је први и главни услов који постављају све лоу кост компаније, а заправо је систем за аутоматско навођење летилица у условима слабе видљивости. Звучи невероватно, али овде није проблем новац, јер се систем, прецизније процедура не може купити.

-Сертификат односно документ о испуњености АЛС система издаје српска Агенција за контролу летења. Према њиховим критеријумима, документ не можемо добити због тога што се наша писта налази у близини планине Јастребац, а безбедност полетно-слетне писте ремети и положај хотела Амбасадор. Постоје могућности да се издају нестандардне процедуре, за краће писте, међутим Агенција до сада није била вољна то да уради. У задњих годину дана показују неку добру вољу у том правцу, али све иде врло споро, а свака лоу кост компанија која дође, АЛС ситем поставља као први услов. Уз то, нишком аеродрому недостаје и један диајсинг-камион за одлеђивање писте у зимским условима. Један који имамо је врло стар, задовољава тренутне потребе, али ако би дошло до повећања обима посла, он не би могао да буде од велике користи, каже Михајловић.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Зоран Перишић   аеродром   Михајло Здравковић   коридор 10   Белгија   Градски већник   Министарство спољних послова
@ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима