Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Влада продужила ограничење цене горива до 11. априла, смањене акцизе на деривате нафте

Bookmark and Share

10.03.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата која се односи на нафтне деривате евродизел и евро премијум БМБ 95, а која ће од ступања на снагу 11. марта, важити наредних 30 дана, до 11. априла, саопштено је из Владе.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

Одлука о ограничењу цена нафтних деривата је, како се наводи у саопштењу Владе, донета у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата.

"Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе вршили испоручивали деривате, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава. Такође, предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима", наводи се у саопштењу.

Привремено смањене акцизе на деривате нафте 

Чланови Владе донели су одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На данашњој седници донета је допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала, важиће до 31. децембра 2022. године.

Привремено забрањен извоз основних пољопривредних прехрамбених производа 

На седници Владе је донета одлука о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, како би се правовремено реаговало на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском тако и на домаћем тржишту.

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма финансијске подршке обвезницима фискализације за усклађивање пословања са законом којим се уређују фискализација, а којом се омогућава нови рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел е-фискализације на порталу Пореске управе е-Порези, од 15. марта до 5. априла.

Пријављивање за субвенције за увођење новог модела фискализације за све који се нису пријавили у првом року, одвијаће се на исти начин као и претходног пута. За остваривање субвенција, обвезници фискализације могу да се пријаве само једном, а накнадно мењање пријава неће бити могуће.

Обвезницима се уплаћује по 100 евра (у динарској противвредности) по сваком продајном месту и по сваком уређају још по 100 евра (у динарској противвредности), а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ се увећава за 20 одсто.


#   гориво   акцизе   нафта   Влада Републике Србије   бензинска пумпа
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима