Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цене гаса и основних животних намирница остају ограничене, смањене акцизе на нафтне деривате

Bookmark and Share

28.07.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Влада Србије продужила је за још месец дана важење Уредбе о привременом ограничењу цене основних намирница - шећера, млека, брашна, пилећег и свињског меса, као и о максималним маржама које трговци могу да обрачунавају. Влада је до краја августа продужила и важење уредбе о ограничењу цена нафтних деривата и одлучила да се у том периоду одрекне 15 одсто акцизе – уместо досадашњих 20 процената. Остаје на снази и ограничење цене гаса.

Цене гаса и основних животних намирница остају ограничене, смањене акцизе на нафтне деривате

На данашњој седници, Влада Србије донела је Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса, а услед глобалног поремећаја на и наглог скока цене овог енергента у Европи.

Циљ уредбе, наводи се у саопштењу, је ублажавање последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење тог енергента.

Енергетски субјекти који обављају делатност снабдевања природним гасом и снабдевања на велико, принуђени су да овај енергент увозе по вишеструко вишој цени од цене из новембра прошле године.

"Како би се обезбедила неопходна количина енергената за потребе привреде и грађанства и наступајућу грејну сезону, Влада Србије донела је одлуку да се снабдевачима обезбедити право на надокнаду разлике у цени природноr гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за месец новембар 2021. године, као и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Републици Србији у односу на исти месец прошле године", саопштила је Влада.

Максимална малопродајна цена UHT млека

"Влада Србије усвојила је Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом је прописана максимална малопродајна цена UHT млека са 2,8 процента млечне масти у паковању од једног литра, као и максимална маржа коју трговци могу да зарачунају, брашна типа Т-400 глатко и Т-500 у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма, као и укупну стопу марже, свињског бута и свињске плећке без костију, свињског врата и свињску слабину са костима, као и укупне стопе марже", пише у саопштењу.

Уредбом је, такође, прописана максимална произвођачка и малопродајна цена свежег пилећег трупа, као и укупна стопа марже.

Ограничена цена белог шећера

Ограничена је цена белог кристал шећера по килограму, као и његове произвођачке цене и прописано да трговци на велико, који набављају шећер кристал у паковањима од једног, пет и десет килограма, морају да га дистрибуирају у малопродају у року од 15 од дана издавања исправе о преузетој роби.

У истој уредби наведено је да су привредни субјекти који се баве производњом наведених животних намирница, дужни да испоручују производе у количинама које не смеју бити мање од просечних у последњих 12 месеци.

Акцизе на нафтне деривате

Чланови владе усвојили су измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте чиме је њено трајање продужено до 31. августа текуће године, а у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда грађана Србије.

На данашњој седници донета је одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте - оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 15 одсто од објављених усклађених износа акциза.

На седници је за још седам дана продужена и одлука о привременој забрани извоза Евро дизела EN 590.

Влада је саопштила и да је донела одлуке о успостављању сарадње између општина у Србији и у Северној Македонији – Врњачке Бање и Киселе Воде, као и између Града Лесковца и Општине Крива Паланка.

Одлука о сарадњи Општине Врњачка Бања и Општине Кисела Вода односи се на привреду, туризам, науку, културу, спорт, васпитно-образовна и сва друга поља где за то постоје могућности и обострани интереси.

Сарадња Града Лесковца и Општине Крива Паланка успоставља се у областима од заједничког интереса, пре свега у области економског, пословног и научно-техничког развоја, социјалне заштите, образовања, културе, спорта, као и у другим областима.

Такође, донета је и Одлука о успостављању сарадње Општине Врњачка Бања и Општине Нови Травник, у Босни и Херцеговини, на привредним, туристичким, научним, културним, спортским, васпитно-образовним и свим другим пољима где за то постоје могућности и обострани интереси.

Влада је донела две уредбе којима су предели "Столови" и "Жељин" проглашени за подручја изузетних одлика и тиме их заштитила као веома вредне планинске просторе и омогућила очување природних и предеоних вредности које својим значајем заслужују статус репрезентативних примера гео и биодиверзитета на територији Србије.


#   акцизе   нафта   Влада Републике Србије   месо   брашно   гас   уље
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима