Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цене основних животних намирница мирују још три месеца

Bookmark and Share

28.01.2022. РТС, Јужна Србија Инф

Влада Србије усвојила је Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница: шeћep кристал у паковању од једног килограма, брашно тип T-400 глатко, у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип T-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово yљe у паковању од једног литра, свињско месо-бут и УXT млеко са 2,8 процената млечне масти у паковању од једног литра, у циљу даље заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена наведених роба, које су изузетно важне за снадбевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Цене основних животних намирница мирују још три месеца

Уредбом, која ће се примењивати у трајању од 90 дана, ограничавају се произвођачке цене и цене у трговини на велико и мало наведених намирница, тако да не прелазе ниво цена тих производа на дан 15. новембра 2021. године, саопштено је из Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије. 

На седници је усвојен Програм управљања отпадом у Републици Србији за период 2022 - 2031. године, којим се утврђују стратешки циљеви у овој области, омогућава смањење штетног утицаја на животну средину и климатске промене и омогућава остваривање предуслова за коришћење отпада у циркуларној економији.

Програмом је, у наредном периоду, предвиђено и усвајање Акционога плана за период од 2022. до 2024. године.

У оквиру преговора за приступање Европској унији, Република Србија је кроз Поглавље 27 започела процес успостављања система управљања отпадом и његовог прилагођавања регулативи Европске уније.

Имајући у виду да је финансијска подршка туристичкој привреди у протеклом периоду имала позитивне ефекте на развој и унапређење српског туризма, усвојена је Уредба о условима и начину доделе коришћења кредитних средстава за подстицање квалитета туристичке понуде.

Средства су намењена за пројекте физичких и лица и привредних друштава у овој области, а који се односе на изградњу, уређење и реконструкцију хотелских и других смештајних капацитета, ресторана и објеката спортско-рекреативног и забавног садржаја, рестаурацију руралних објеката и њихово претварање у туристичке капацитете, унапређење маркетинга, као и изградњу туристичке инфраструктуре. Квалификовање пројеката вршиће Фонд за развој Републике Србије.

Чланови владе усвојили су Уредбу о утврђивању Програма финансирања пројеката од јавног интереса које реализују удружења са територија изразито недовољно развијених општина (јединица локалне самоуправе из четврте групе) у 2022. години.

У циљу реализације овог Програма, Влада Србије определила је 15.000.000 динара за пројекте из области запошљавања, културе, безбедности, животне средине, здравља, родне равноправности и социјалних питања.

У циљу институционалне подршке и јачању капацитета регионалних институција у контексту спровођења регионалне политике, на седници је усвојена и Уредба о утврђивању Програма подршке акредитованим регионалним развојним агенцијама у 2022. години.

Програм предвиђа финансијску подршку регионалном развоју и јачање капацитета јединица локалних самоуправа и акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА), као и потенцијалних и постојећих привредних субјеката.

Такође, пружа подршку повезивању свих субјеката регионалног развоја на националном, регионалном и локалном нивоу у циљу спровођења политике регионалног развоја.

Чланови владе донели су одлуку о образовању Националног комитета за обезбеђивање у ваздухопловству чији су задаци давање препорука за усклађивање деловања надлежних органа који спроводе мере и поступке обезбеђивања у ваздухопловству, утврђене Националним програмом из ове области, као и анализа, спровођење мера и давање препорука за усклађивање програма са информацијама о новим опасностима, технологијама и техником.


#   Влада Републике Србије   намирнице   брашно   економија   уље
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима